Силвия Великова получи голямата награда "Сирак Скитник"

Радиото е могъщо интелектуално чудовище... Заслужава да го подкрепяме и финансово, и морално, и с добра дума, каза Илияна Йотова

25.01.2024 | 22:00 Редактор: Елеонора Танева
Силвия Великова получи голямата награда

Водещият и репортер в програма "Хоризонт" на Българското национално радио Силвия Великова е големият победител на годишните награди "Сирак Скитник" за 2023 г. На церемония по връчването на отличията в Първо студио на БНР присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на парламентарната комисия по култура и медии Тома Биков, председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова, генералният директор на общественото радио Милен Митев. 

"В този век на свръхинформацията истината се завлича все по-дълбоко към дъното от един тежък камък - лъжата, дезинформацията. Но днес, когато се говори за информация, дошла от вашите студиа, това е емблема за достоверност! БНР създаде център за проверка на фактите, който се ползва от много други медии. Повече от пет години чакаме закон за борба с дезинформацията. Ние, журналистите, трябва да внимаваме как ще изглежда и в чии ръце ще попадне той, защото винаги стои изкушението такива закони - с такъв характер, да се ползват повече за заглушаване на истината... Радиото е могъщо интелектуално чудовище с много нови технологии. Заслужава да го подкрепяме и финансово, и морално, и с добра дума", заяви Йотова при връчването на наградата, цитирана от БНР. 

Годишната награда на БНР "Сирак Скитник" е учредена през 2001 година и се присъжда за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Тя се определя от Обществения съвет на БНР. Призът носи името на първия директор на Радио София – Сирак Скитник, талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 

"БНР не е "Хоризонт", а всички програми на Радиото! Колегите от страната са невероятни, те могат да променят много неща! Благодаря на колегите - преди и днес, от предаването "Преди всички". Това е предаване - марка. По него бяха конструирани всички телевизионни сутрешни блокове. Благодаря на всички, които по пътя ми помагаха да бъда Репортерът!", каза Силвия Великово при получаването на голямата награда.

Виртуалната изложба "Да питаме Сирака“, Златко Желев и Георги Любенов спечелиха Годишните награди на БНР за 2023 г.

Наградата "Златен глас“ на фондация "Надежда Дженева“, учредена от Кеворк Кеворкян в памет на съпругата му, получи доскорошният кореспондент на БНР в Москва Ангел Григоров, който благодари на легендарния журналист, създател на наградата и допълни, че в работата си е имал трудни моменти, но винаги е усещал подкрепата на колегите си в нюзрума, на ръководителите на програмата и националното радио.

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Ани Петрова, БНР