"Длъжник ли съм, не съм ли?": Шофьор получи съобщение за глоба, без да има нарушения

МВР даде отговор на заплетената ситуация

24.01.2024 | 13:42 Редактор: Вяра Димова

Шофьорите вече могат да проверят все още невръчените си фишове и да ги платят онлайн, вместо да ходят до КАТ. Това е възможно, след като МВР пусна на сайта си новата версия на електронните си услуги. В портала за проверка и плащане на актове обаче, освен стари, излизат и текущи задължения.

Петя Царевска получава SMS и имейл за глоба на пътя отпреди 4 години. 

"Една неделна вечер получавам съобщение във Viber от МЕУ, че имам фиш за 50 лв., след час и половина получих и имейл. 10 дни по-рано ме спря патрул на улицата за проверка на документи и ми казаха, че нямам никакви нарушения", разказа Петя.

Тя прави проверка в системата на МВР и излиза, че задължение няма. "Дни след това се замислих какво се прави в такива случаи. Длъжник ли съм, не съм ли?", каза тя.

А от МВР, чиято електронна система за проверка на задължения на шофьорите стартира преди дни, обясниха, че в системата излизат всички задължения.

"В случаите, когато има невръчени електронни фишове и наказателни постановления, и когато лицето реши да плати глобата в системата на МВР – да се появява статус връчен. Порталът е изключително лесен за използване, на български език е и води по опростен начин към попълване на полетата, като задължителните са отбелязани с червено", уточни главният инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева.

И тъй като според системата на МВР Петя няма задължения, тя отправя въпроса си към Министерството на електронното управление. В позиция до Bulgaria ON AIR те посочват, че има забавяне между двете системи.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.