Инвестират над 500 млн. лв. в област Варна, важна информация за кметовете

"Най-важните пътни проекти за Варна са магистралите "Хемус" и "Черно море", заяви министър Андрей Цеков

23.01.2024 | 17:27 Редактор: Толя Стоянова
Инвестират над 500 млн. лв. в област Варна, важна информация за кметовете

"През следващите години ще бъдат инвестирани над 500 млн. лв. в област Варна, като в тази сума не са включени средствата за Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройство Андрей Цеков на работна среща във Варна с областния управител проф. Андрияна Андреева, кметове от региона и депутати. 

По време на срещата министърът информира, че в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет са включени 100 проекта на общини от област Варна за 387 млн. лв. за трите години, в които ще се изпълнява капиталовата програма за общините с финансиране от държавния бюджет. Към вчерашна дата в МРРБ са постъпили около 500 заявления за финансиране. 

"Очакваме този четвъртък от Министерския съвет да бъдат приети постановления за изпълнение на бюджета и за правилата за финансиране на капиталовата програма", обясни министърът и допълни, че планът е подписването на договори да започне през следващата седмица.

Той разясни разработените правила за финансиране на проекти и подчерта, че кметовете не трябва да имат притеснение, ако нямат пълна готовност с документите. Ключът е те да бъдат изпълнени до края на 2026 г., така че заявленията може да бъдат подадени при осигуряване на пълна готовност. Освен ресурса от капиталовата програма,община Варна има гарантирани 53 млн. лв., ако подаде проекти по Програма "Развитие на регионите", а 130 млн. лв. ще бъдат инвестирани чрез "Български ВиК холдинг" ЕАД, стана ясно в хода на разговора.

 

"Най-важните пътни проекти за Варна са магистралите "Хемус" и "Черно море", беше категоричен регионалният министър.

По думите му с приемането на Закона за държавния бюджет проблемът със строителството на АМ "Хемус" е разрешен и подготовката на анекси започва. Въпросът с възобновяване на строителството на участъци 1, 2 и 3 е организационен. Той съобщи, че напредъкът на първия лот е около 46-47 %, за Лот 2 е около 26%, като пътната част в него може да напредне сериозно през тази година, но има големи съоръжения, чието изграждане ще отнеме по-дълго време. Около 46% е физическото изпълнение на Лот 3. Работата по участъци 4, 5 и 6 може да започне през тази година. Има готовност за издаване на разрешение за строеж и за участък 9, вероятно около средата на годината. Тази година може да започне проектирането на участъци 7 и 8.

На срещата Андрей Цеков подчерта, че след кореспонденция с МОСВ вече има 2 алтернативи на трасе за АМ "Черно море", като до края на месеца или в началото на следващия се очаква да има рамкови споразумения за изработване на доклади за ОВОС, които са ключови в инвестиционната инициатива. Целта е да се изработят и внесат в МОСВ до края на годината. 

"Ще се търси предварително разрешение. Надявам се тази година да има трасе, ОВОС, решение по ОВОС за това трасе и процесът по проектиране и строителство на магистрала "Черно море" да е необратим", обясни министърът.

Снимка: Министерство на регионалното развитие и благоустройство