Радев разговаря с наши духовници в Турция и с представители на Светия синод

На срещата е подчертана важността да се гарантира продължаване на служението на български език в рамките на църковния канон

22.01.2024 | 18:10 Редактор: Елеонора Танева
Радев разговаря с наши духовници в Турция и с представители на Светия синод

Президентът Румен Радев се срещна днес на "Дондуков" 2 с представители на настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и на Фондацията на Българската православна църква "Св. Георги Победоносец" в Одрин, както и на Светия Синод на Българската православна църква. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

По време на срещата беше отбелязана значимата роля на двете български православни фондации в Република Турция за опазване и развитие на българската духовност и съхранението на културно-историческото ни наследство. Обсъдени бяха възможностите за развитие на сътрудничеството с българската страна с оглед защитата на интересите на нашата православна общност.

Въпросът за съхраняването на българските храмове в Истанбул и Одрин винаги ще бъде от огромно значение, изтъкна държавният глава, припомняйки историческата роля на Българската Екзархия за изграждането на българската държавност. В този контекст е особено важно да се гарантира продължаване на служението на български език в рамките на църковния канон. По-активният диалог между българските фондации в Република Турция и Светия синод на БПЦ би допринесъл за отстояване на интересите на общността. 

Представителите на Светия Синод изразиха благодарност към държавния глава за вниманието и подкрепата за решаването на всички въпроси, поставени на срещите с него.

Снимка: Пресцентър на Президентството