Рязка промяна във времето - посрещаме събота с обилни снеговалежи и виелици

През следващите 24 часа температурите ще вървят само надолу

20.01.2024 | 07:40 Редактор: Искра Ангелова
Рязка промяна във времето - посрещаме събота с обилни снеговалежи и виелици

Рязка промяна на времето започна през нощта - от 20° в петък по обяд в събота към 14 ч. температурите ще са от -3°до 2°. През следващите 24 часа температурите ще вървят само надолу.

Оранжев код за обилни снеговалежи, навявания и образуване на поледици има за половината част от страната утре. В тези райони се очаква снежна покривка между 10-15 см. В останалата част от България предупреждението е от първа степен - жълт код. Сняг, а по Черноморито и силен вятър. Това показва справка на сайта на НИМХ.

Днес в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг, преди обяд на места в Южна България все още с валежи от дъжд, но със застудяването и там дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 cm; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 cm. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Времето ще е с обратен ход - сутрешните температури ще са най-високите за деня - през следващите 24 часа ще вървят само надолу.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават, максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра - около минус 7°, информира "Фокус".

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които ще преминат в сняг, към обяд и по южното крайбрежие. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR