Скандал при обсъждането на парите за София, кметът Терзиев напусна срещата

Групите се събраха, за да обсъдят параметрите в проектобюджета на столицата

19.01.2024 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Със скандал завърши работната среща на Столичния общински съвет. Групите се събраха, за да обсъдят параметрите в проектобюджета на София по покана на кмета Васил Терзиев. По време на срещата обаче, Терзиев напусна заседанието, а опозицията разчете това като лош ход.

Около час след като започна обсъждането на проектобюджета на Столична община, заседанието беше прекратено. От ГЕРБ обявиха, че не им е било разрешено да го излъчват, въпреки че пуснаха клип в социалните мрежи. 

"Той си тръгна на 15-ата минута от обсъждането, след като колегата Татяна Георгиева и Мирослав Боршош му зададоха въпроси по бюджета. Въпросът, на който не можа да отговори кметът, е ще има ли поне една детска градина в бюджета за догодина. Два пъти каза, че не знае, на втория път го попита какво е предвидено за спорта, кметът стана, фръцна се и си тръгна", обясни Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Кметът Васил Терзиев заяви, че е призовал общинските съветници да изкажат забележките си и обясни, че има време и за публичност. 

"Получихме политическо опозициониране, обвинения как се взимали права, как било непрозрачно, като още в началото казахме "моля ви, не записвайте, не го пускайте онлайн, на публичното обсъждане всичко ще бъде представено". Няма защо да се изненадват колегите, че аз напуснах", отговори Терзиев.

От БСП са очаквали конструктивна среща, тъй като по бюджета има още много работа. В позиция до медиите от "Възраждане" също изразиха недоволството си. Общественото обсъждане на бюджета ще бъде на 25 януари, а дотогава предстои общинските съветници отново да се срещнат и да разгледат параметрите на парите за София. 

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR