СОС обсъжда с кмета Терзиев за какво ще се харчат парите на София

Административният съд отложи за 15 март делото по жалбата на Ваня Григорова срещу изборните резултати

19.01.2024 | 14:11 Редактор: Деси Николова
СОС обсъжда с кмета Терзиев за какво ще се харчат парите на София

Представители на всички партии в Столичния общинския съвет се събраха, за да обсъдят парите, с които столицата ще разполага през следващата година.

Столичният общински съвет обсъжда проектобюджета по покана на кмета Васил Терзиев. Сред основните параметри са приходите - 2,57 млрд. лева, разходите възлизат в размер на 2,58 млрд. лева. Капиталовата програма е близо 595 млн. лева, като основно парите ще бъдат похарчени за строеж на детски градини, ясли, ремонт на улици, болници и поликлиники и закупуване на метровлакове.

В гражданския бюджет са заложени 200 хил. лева за всеки район, както и 500 хил. лева за цяла София, а средствата по програма култура се увеличават с около 50% и възлизат на 2,5 млн. лева. 

По-рано стана ясно, че Административният съд София е отложил делото по жалбата на Ваня Григорова в качеството ѝ на кандидат за кмет на София срещу решение на Столичната общинска избирателна комисия. В жалбата на Григорова тя е посочила, че иска встъпването в длъжност на Васил Терзиев да бъде спряно.

Делото обаче ще се разгледа 15 март. Назначена е и нова съдебно-техническа експертиза, с която ще бъдат анализирани протоколите на ЦИК от 1639 секции.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)