Атанас Пеканов: Няма да получим пълната сума от втория транш по ПВУ

Законите бяха пренаписани по начин, по който не всички отговарят на изискванията, заяви бившият вицепремиер

13.01.2024 | 09:52 Редактор: Толя Стоянова
Атанас Пеканов: Няма да получим пълната сума от втория транш по ПВУ

"България получава най-много средства спрямо икономиката си от ПВУ, преди нея е само Хърватска. През 2022 г. България получи първото плащане. Имаше много изказвания и от Асен Василев, и от премиера Денков, че след това работата се е забавила по време на служебния кабинет и щом дойде редовният кабинет, много бързо ще получим парите, но те така и не дойдоха", заяви бившият вицепремиер по управление на европейските средства в три служебни кабинети Атанас Пеканов.

Припомняме, че премиерът Николай Денков заяви в петък в парламента пред депутатите, че очаква въпросното плащане да се случи до пролетта. Вторият транш по Плана за възстановяване и устойчивост е в размер на 700 млн. евро. По думите на бившият вицепремиер Атанас Пеканов от редовния кабинет са критикували служебния, че работата се бави и припомни заявката на сегашните управляващи, че за "два-три месеца ще направят всичко".

"Минаха 6 месеца от тогава. Множество пъти имаше обещания "парите ще дойдат съвсем скоро, през 2023 г.". Не дойдоха през 2023 г. Моето мнение е, че няма да получим пълната сума от втория транш, защото познавам добре целите, които трябваше да бъдат постигнати и някои от тях просто не са постигнати. Законите бяха пренаписани по начин, по който не всички отговарят на изискванията. Денков хем пое много ангажименти към протестиращите миньори, хем в същото време изпрати първоначално една версия, после беше променена Пътната карта. Тя в момента не отговаря напълно на това, което трябва, и смятам, че ще получим по-малко пари, отколкото трябва. Трябва да получим 1,3 милиарда, най-вероятно ще получим около 200 или 300 милиона по-малко", коментира Пеканов, цитеран от "Фокус".

Той изрази надежда да получим сумата през първото тримесечие на тази година, но смята, че това може да се случи и през второто.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)