Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Лъчезар Борисов: България трябва да връща 400 млн. лв. данък през 2024 г., губим пари по ПВУ

"Темпът на инфлация ще започне да намалява, но цените няма да паднат", прогнозира бившият министър на икономиката

09.01.2024 | 21:24 Редактор: Толя Стоянова

В бюджета е заложен ръст от 3,2%. Прогнозите са малко по-песимистични. Бизнес климатът в България намалява. Ние ще очакваме рискове. Бюджетът е малко по-оптимистичен и трябва да бъдем много внимателни. Приходната част спрямо миналата година е с 8 млрд. лв. повече. Нека поздравим министъра на финансите Асен Василев, парламентът за пръв път от няколко години има приет бюджет в рамките на предходната година. Това е много важно за бизнеса. Това коментира бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в бюджета има и проблеми. На първо място той посочи надвишените приходи от гледна точка на макрорамката, а на второ място - инвестициите.

"Миналата година пропуснахме инвестициите. Има и друг проблем. В Агенция "Пътна инфраструктура" е предвиден приход и разход 0, това е оставено в централния бюджет. Това е един риск. Има рискове, но най-важното е, че приехме бюджета навреме. От гледна точка на дефицита се справихме. Ползвахме свръх дивидент от енергетиката. Големият проблем е инфлацията", добави Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него инициативата "Достъпно за всеки" не работи. На мнение е, че темпът на инфлация ще започне да намалява, но цените няма да паднат.

"Последната публикация в сайта на Центъра за изследване на демокрацията предвижда, че българската държава така е направила, че трябва да връща през 2024 г. 400 млн. лв. данък. На входа и на изхода на "Лукойл" независимо, че са се обявили като център за финансов резултат, стоят пак техни компании", заяви Борисов.

"Със сигурност ще загубим пари по Плана за възстановяване. Пеканов има много голяма вина, да не прехвърля собствената си вина, защото този план можеше да се изпълни още в началото на 2021 г., а сега сме 2024 г. и усвояването на средствата и инвестициите, които трябваше да направим, са нулеви, затова и финансовият министър ги пренасочва", каза бившият министър на икономиката.

Гледайте целия разговор във видеото.