Готви се протест с искане за преместване на Паметника на американските летци в София

Ще бъдат поднесени черни ябълки

13.01.2024 | 09:04 Редактор: Толя Стоянова
Готви се протест с искане за преместване на Паметника на американските летци в София

За 14 часа пред посолството на САЩ в София граждани планират митинг с искане Паметникът на американските летци, загинали по време на Втората световна война, да бъде преместен. Посланието е монументът, дарен от Стародавната и почитаема Масачузетска артилерийска рота, да бъде прибран зад оградата на дипломатическото представителство, и да се почита паметта на жертвите на американските бомбардировки в България през миналия век.

"Организаторите - граждани и граждански организации, не приемат в столицата ни да има паметник на хора, изпратени у нас да убиват цивилни граждани и да разрушават града ни", се казва в съобщението. 

Пред паметника ще бъдат поднесени черни ябълки, а на посолството ще бъде предадено подписано от присъстващите писмо, в което се настоява в името на добрите отношения между двете страни, паметникът да бъде преместен. Поводът за този митинг е, че на 10 януари се навършиха 80 години от бомбардировките над София от страна на английски и американски бомбардировачи, предаде БНР.

В резултат на дневното и нощното нападение на София загиват над 1200 жители, ранените са над 1300. Тежко ударени са над 5300 сгради, а хвърлените бомби над столицата са общо 1784. Според исторически сведения българската противовъздушна отбрана сваля над 100 американски и британски самолета, загиват 159 офицери и сержанти, в плен попадат 330 летци и бордови стрелци. 

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
Само
преди 3 месеца
Така! Да ги подкрепим с присъствието си! Сигнализирай за неуместен коментар