Вносът на петрол не е спирал, но вече не от Русия - 3 държави ни доставят 229 000 т

За цялата 2023 г. сме четвъртият най-голям купувач на руски суров петрол чрез петролни танкери

12.01.2024 | 16:54 Редактор: Елеонора Танева
Вносът на петрол не е спирал, но вече не от Русия - 3 държави ни доставят 229 000 т

България замени вноса на руски петрол със суров петрол от Казахстан, Ирак и Тунис през първия месец на тази година, съобщава Ройтерс, базирайки се на анализ на данни на LSEG и дискусии с търговци.

България се възползва от изключение от ембаргото, наложено от Европейския съюз, което й позволява да продължи да внася руски суров петрол чрез петролни танкери през 2024 г. 

България внася петрол за гориво на бургаската рафинерия, която е с капацитет от 190 000 барела на ден и се управлява от руската петролна група "Лукойл". За цялата 2023 г. България е четвъртият най-голям купувач на руски суров петрол чрез петролни танкери, купувайки над 100 000 барела на ден, уточнява Agerpres. 

Но през януари на бургаското пристанище не се предвижда да пристигнат петролни пратки от Русия. 

При положение, че "Лукойл" вече не може да снабдява бургаската си рафинерия със собствен петрол Urals, руската група трябва да използва нефт от други места, което води до увеличаване на оперативните разходи за тази рафинерия. Рентабилността на бургаската рафинерия се влияе и от 60% данък, наложен от столичното правителство върху печалбата на рафинерията. 

Данните на LSEG, анализирани от Ройтерс, показват, че през януари бургаската рафинерия трябва да получи две доставки от 70 000 тона суров петрол KBECO от Казахстан, една доставка от 76 000 тона суров петрол Basrah Light и една доставка от 50 000 тона суров петрол CPC Blend петрол и 33 000 тона суров петрол от Тунис. 

Търговци казват, че KBECO, казахстански суров петрол, изнасян през руски пристанища, чието качество е сравнимо с руския Urals, е най-вероятният заместител на руския петрол в България, но търговците отбелязват, че предлагането на KBECO е ограничено, а цената е значително по-висока от тази на масло Urals, пише "Фокус".

Бургаската рафинерия е проектирана да преработва петрол Urals и в момента може да работи само с петрол с концентрация на сяра над 0,5%, който е по-труден за получаване и по-скъп в ЕС, твърдят търговци. 

Пазарът на "кисел" суров петрол в Европа е намален, защото няма налични доставки на петрол от Урал или от Кюрдистан", каза търговец, консултиран от Ройтерс. Износът на петрол от района на Кюрдистан в Ирак е спрян от пролетта на 2023 г.

Снимка: БГНЕС