След фаталната гонка в Стара Загора: Полицаите в Бургас вече задължително с "боди камери"

С видео регистратори са оборудвани и 17 автомобила, които контролират на пътя

10.01.2024 | 19:18 Редактор: Деси Николова

От днес полицаите в Бургас по време на работа са оборудвани с т.нар "боди камери". Така действията на служителите на реда ще могат да се контролират и наблюдават онлайн. Припомняме, че на национално съвещание преди дни вътрешният министър обяви, че се засилва контролът над полицейските служители след фаталната гонка в Стара Загора.

Младши инспектор Пламен Димитров казва, че с боди камерата определено се чувства по-сигурен и защитен по време на работа.

"Записва всички мои действия и обратно - противодействия от отсрещната страна. Може да се докаже всеки момент какви са ми били действията, както и обратното", споделя младши инспектор Пламен Димитров.

МВР-Бургас разполага с над 90 персонални боди камери. Те се поставят на един от двамата полицаи във всеки патрул, като се включват след пристигането на екипа при подаден сигнал за престъпление или инцидент. Целта е както за лична безопасност на служителите на реда, така и за контрол над полицейските действия. 

"Своеволно полицай да я изключи няма как. Полицаят е неприкосновен при изпълнение на полицейските си задължения и тези технически средства доказват, ако има действия от други хора, които са неправомерни спрямо тях", заяви началникът на Охранителна полиция - ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров.

С видео регистратори са оборудвани и 17 автомобила, които контролират на пътя.

"Вътрешната снима нас двамата като служители и действията ни по време на проверката, когато сме вътре в автомобила, другата камера, която е над колегата, снима напред автомобила и сме длъжни да извършваме проверка в нейният обсег, а задната камера снима зад автомобила", разясни Данаил Пейчев контрольор в сектор "Пътна полиция".

Така във всеки един момент действията на полицейските служители могат да се наблюдават онлайн, от оперативно - дежурния център на Бургаската полицейска дирекция.

Вижте повече в репортажа.