Протестиращите служители от Бърза помощ в София прекратиха гладната стачка

Предстои среща между НС "Защита" и ръководството на ЦСМП - София

09.01.2024 | 20:38 Редактор: Толя Стоянова

Гладуващите работещи от ЦСМП - София прекратяват обявената гладна стачка, постигнато е съгласие следващата среща между организацията на НС "Защита" и ръководството на ЦСМП - София да бъде в петък 12.01.2024г. от 14.00 ч., на която да бъдат дискутирани конкретно поставени въпроси свързани с трудовите отношения. Това обявиха от НС "Защита" след проведена среща между ръководството в лицето на председателя на НС "Защита" Красимир Митов, ръководството на ЦСМП - София в лицето на д-р Георги Гелев и гладуващите работещи от ЦСМП - София, председателя на секцията на НС "Защита" в спешния център Валери Кузманов и г-н Владимир Николов.

Срещата премина в добър тон и взаимно уважение и продължи повече от два часа и половина. Страните се споразумяха за възстановяване на социалния диалог и да си сътрудничат и взаимодействат в името на по-добро бъдеще за здравеопазването, за ЦСМП - София и неговите работници и служители.

"Надяваме се, че и двете страни ще проявят взаимно уважение и коректност и действително това, което бе изговорено на срещата, ще бъде изпълнено. Като ръководството на НС "Защита" и председателя на СС на НС "Защита" в ЦСМП - София декларират, че договореното ще бъде изпълнено от наша страна, но пък и евентуално, ако бъде нарушен социалния диалог и добрия тон от страна на работодателя, отново ще предприемем съответни действия в защита на законните права и интереси на работещите", заявиха от синдиката.

"Настоявахме за възстановяване на социалния диалог и за взаимно уважение и зачитане на интересите, тъй като съществуваше реална опасност да се стигне до нарастване на напрежението и разрастване на гладната стачка в национален мащаб. Но по всички останали искания - обещаното увеличение на възнагражденията от 20% за 2024г., промяната на категорията на труда на първа категория, увеличаване на размера на средствата предоставяни за безплатна храна, подобряване на условията на труд за работещите в спешните центрове – продължаваме да отстояваме и ще продължим да търсим диалог с Министерството на здравеопазването по въпросите, които са в компетенциите му. Благодарим на всички медии за тяхната отзивчивост и отразяване, което несъмнено има своя принос за бързото разрешаване на възникналата тежка ситуация и довеждане до благоприятен развой на събитията", посочиха още от синдиката.