Експерти: Лавинни проблеми над Банско, 30 см нов сняг и лоша видимост

Температурите са около минус 5 градуса

09.01.2024 | 14:58 Редактор: Искра Ангелова
Експерти: Лавинни проблеми над Банско, 30 см нов сняг и лоша видимост

Акумулираният нов сняг от преминалата буря на 2200 метра надморска височина в Пирин над Банско е общо 29 сантиметра при слаб вятър от запад-югозапад. Видимостта е лоша. Температурите са около минус 5 градуса. Това съобщават от организацията Avalanche Bulgaria (проект на Българска Лавинна Асоциация), която прави локални наблюдения за снежните условия над най-известния зимен курорт в страната.

От публикацията в социалните мрежи става ясно, че се наблюдават се странични навявания, особено по ребрата на бъндеришки улеи с обратно изложение - север-североизток.

"30 см нов сняг се считат за критично натоварване, поради което трябва да се подхожда с особено внимание в избора на терен за придвижване", казват експертите и дават съвети: "В стръмни склонове е важно да се избягват теренни капани и места с плитка снежна покривка, където може човешкото натоварване да стигне по-лесно до потенциално съществуващи слаби слоеве".

Според данните на Avalanche Bulgaria тенденцията е за застудяване, като вятърът е слаб и се преориентира от североизток.

Очакваните лавинни проблеми днес и в сряда, 10 януари, в преходния пояс са основно изтичания от сух сняг. Поради лошата видимост експертите по лавинна безопасност нямат наблюдения от алпийския пояс. Там обаче очакват: снежни дъски от новия сняг на всички изложения; снежни дъски от навят сняг, непосредствено под билата на изток-североизток и почти сигурни изтичания от сух сняг на всички изложения.

Снимка: БГНЕС