Съдия поиска от Конституционния съд да разреши брак на 16-годишни

Допитването е по дело, образувано след раждане от непълнолетна

09.01.2024 | 11:04 Редактор: Елеонора Танева
Съдия поиска от Конституционния съд да разреши брак на 16-годишни

Съдия Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд е първият първоинстанционен съдия, който сезира Конституционния съд след промените в основния закон, които дават тази възможност на всички съдии.

Допитването до КС е свързано с искането на 16-годишно момиче да ѝ се разреши се омъжи за 20-годишен мъж. Двамата живеят заедно, а през ноември 2023 г. им се ражда дъщеря и непълнолетната майка изтъква, че двамата искат заедно да отглеждат детето си.

Делото по искането ѝ е образувано в СРС на 17 ноември 2023 г., т.е. повече от месец преди отмяната на разпоредбите от СК, които ѝ дават възможност да поиска от съда разрешение да сключи брак. Първото заседание е насрочено на 30 януари 2024 г., пише lex.bg.

Тя напомня, че основната причина за разрешаване на брак на ненавършили пълнолетие винаги е била бременността на желаещата да се омъжи. 

"Това е и една от основните цели на уредбата, въведена още при нейното създаване – тъй като половата зрялост и възможността за раждане настъпват преди предвидената възраст за сключване на брак, макар и целта на закона е встъпващият в брак да има достатъчна зрялост, за да вземе това решение, ако е налице бременност, в интерес на детето е родителите му да са в брак. Поради това, доколкото установяването на бащинство извън брака е поставено в зависимост от волята на бащата, която може да се промени от узнаването за бременността до раждането на детето, разрешението за брак в тези случаи има важно значение за установяване на произхода", посочва Динева-Илиева в искането си.

Съдията подчертава също, че на 16 години приключва задължителното образование и непълнолетният може да започне самостоятелно да води живота си, освен това със същата възраст е свързано и настъпването на дееспособността по трудовото право. 

"Така се оказва, че един непълнолетен, който може да има собствено домакинство, да работи сам и да се издържа, не може да официализира връзката си с човека, с когото живее, като по този начин, доколкото българският закон не предвижда алтернативни форми на официализиране на интимна връзка освен брака, се нарушава и правото на защита на личния живот", пише Динева-Илиева.

Снимка: pixabay