Две висши образования, цял живот труд и накрая нищожна пенсия

В сила е увеличаването на пенсионната възраст

08.01.2024 | 19:00 Редактор: Толя Стоянова

Започна изплащането на пенсиите за януари. От тази година в сила влизат няколко важни промени. Те са свързани със стажа, както и с размера и начина на изчисляване на пенсиите.

Тотка Нунева е пенсионер от 32 години и макар да е с две висши образования, взима малко над минималната пенсия за страната. 

"В момента съм с 570 лева, благодарение на това, че получавам и от мъжа ми 200 лева, горе-долу се оправям. Синът ми почина преди 2 месеца и аз оставам съвсем сама да се оправям", сподели Нунева.

От 1 юли пенсията на Тотка Нунева ще се осъвремени с 11%, но тя пресмята, че парите и тогава няма да бъдат достатъчни.

"Захарта отново тръгна нагоре, олиото пак нагоре, а за месото да не говорим. Един крем за мазане от 50 мл струва 23 лв. и го измазвам за пет пъти за краката си", каза тя.

С увеличението от 1 юли минималната пенсия става 580 лева, средният ѝ размер - около 880 лв., а таванът остава 3400 лв.

"Ако през 2019 г. средната пенсия заместваше около 38% от средния доход, сега ще замества 52%. Всеки получава според осигурителния си принос, много хора получават минимална пенсия - около 800 хил. души", заяви бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

От началото на година в сила влиза и увеличаването на пенсионната възраст с два месеца, жените ще се трудят до 62 години и 2 месеца, а мъжете до 64 години и 7 месеца. Увеличава се и пенсията за работещите пенсионери – минималният доход е 933 лв., а максималният - 3750 лв. В сила е вече и увеличаването на вноската за месец за недостигащ стаж при пенсиониране, която става 184 лв.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Bufona
преди 3 месеца
Истрихте ме, истината не ви е удобна моrtaci vostri. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Как иначе?
преди 3 месеца
34 години " демокрация" / оглозгване на кокала на социалистическото наследство/ води до този резултат. Сигнализирай за неуместен коментар