Нови престрелки във властта: Радев ще сезира КС, Денков и Борисов с коментар за ротацията

Премиерът смята, че първият мандат ще бъде най-лесно да се реализира

06.01.2024 | 18:41 Редактор: Вяра Димова

На Богоявление се появиха нови престрелки между "Дондуков 1" и "Дондуков 2". Президентът Румен Радев ще сезира в понеделник Конституционния съд за промените в основния закон. Премиерът Николай Денков заяви, че е сигурен в стабилността и законността на решенията на парламента. А на този фон, два месеца преди ротацията, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи (не)коалицията като по-успешна от всички служебни правителства.

Премиерът Николай Денков смята, че ротацията на министър-председателя може да се извърши най-лесно с първия мандат на ГЕРБ.

"За мен това е абсолютно технически въпрос. Ако мен ме питат лично, смятам, че първият мандат ще бъде най-лесно да се реализира, но трябва да се вземе решение от партийните органи", каза министър-председателят.

"Преди 9 месеца хората, които подкрепяха "Продължаваме промяната" и ДБ не искаха да повярват, че не са първи. Сега вече всичко е друго, ненужно и смешно е упражнението Мария да приеме мандата и след няколко дни да го върне", смята Борисов.

Разговорът за министрите ще започне едва, след като се прегледа как е изпълнена програмата. 

"За нито един министър не бих казал каквото и да е било, след като сме се разбрали с всички колеги, че много внимателно и непредубедено ще направим анализ. Има министри, които работят добре, други - по-малко добре", коментира още Борисов.

А решенията на управляващите Радев определи като половинчати.

"Полуконституция, полушенген - когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани. А цената на апатията е нашето бъдеще", категоричен е президентът Радев.

"Имаме пълен Шенген", подчерта Денков.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Из чл.64 Конституция
преди 4 месеца
Чл.64. (1) Народното събрание се избира за срок от четири години.(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.(3) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г.) Избори за ново Народно събрание се произвеждат не по-късно от един месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото Народно събрание.Честито! Сигнализирай за неуместен коментар