Терзиев: Започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към "Слатина"

Затварят локалното платно на "Цариградско шосе"

03.01.2024 | 17:35 Редактор: Вяра Димова
Терзиев: Започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към

Тази събота започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към "Слатина". От 6 януари ще бъде затворено локалното платно на "Цариградско шосе". Това съобщи кметът на София Васил Терзиев във Facebook. Това налага промяна в организацията на движението на градския транспорт и автомобилите.

"В площадката, която е под земята, тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена. Това ще отнеме около 8 месеца. Самата машина тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълбока почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото 3 самолета. Само главата на машината е 9,4 метра в диаметър. Това е приблизително ширината на тунела, в който се движат метровлаковете, на които се возим всеки ден в метрото. Машината ще работи денонощно и може да прокопава около 9 метра на ден в зависимост от условията. На мястото, където затваряме движението заради площадката, ще има метростанция и подземен буферен паркинг за 250 автомобила", информира Терзиев.

По думите му с използването на тунелопробивната машина се спестява на софиянци блокирането на движението по множество улици.

"Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина. Изграден е и обходен път. Промените ще създадат временно неудобство за всички, които живеят, работят или пътуват редовно по маршрута на затворената отсечка. Постарахме се да организираме трафика по начин, който да не затруднява. При завършване на метрото 75 000 души ще могат да ползват разширението на метро линията и това е добра причина да приемем всички с разбиране промените сега", каза още столичният кмет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)