Фон дер Лайен за Шенген: Премахването на граничните проверки по въздух и море е стъпка напред

Еврокомисията отбелязва, че по нейна оценка и София, и Букурещ са били готови за Шенген още от 2011 г.

31.12.2023 | 13:45 Редактор: Толя Стоянова

България и Румъния влизат в Шенгенското пространство с отпадане на граничните проверки за пътуванията по въздух и море от края на март 2024 г. Съветът на Европейския съюз взе това решение снощи. То беше обявено от испанското председателство в социалната мрежа X. Европейските институции окуражиха двете страни да продължат разговорите за приемане в Шенген и през сухопътните граници.

Въздушните и морските граници за България и Румъния ще отпаднат на 31 март, за премахване на контрола и през сухопътните граници разговорите ще продължат. От испанското председателство посочиха, че това е последното решение за 2023 г. за периода, в който Мадрид председателства съюза.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел коментира в X, че това е една "дългоочаквана стъпка за румънските и българските граждани, за да се радват те на по-голяма свобода на движение с перспектива и за пътния транспорт".

Европейската комисия също приветства решението. Председателят Урсула фон дер Лайен отправи послание към България и Румъния, че трябва да са горди, защото премахването на вътрешните гранични проверки по въздух и море е голяма стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство.

"И двете страни работиха усилено за това и го заслужават", написа Фон дер Лайен.

Еврокомисията отбелязва, че по нейна оценка и София, и Букурещ са били готови за Шенген още от 2011 г. Оттогава те са продължили да доказват, че изпълняват условията. Това отново е потвърдено от три мисии за установяване на фактите, проведени на българските и румънските външни граници през 2022 г. и 2023 г., подчертават от Еврокомисията.

Засега няма обвързване с конкретна дата за премахване и на сухопътния контрол, но обсъжданията и по този въпрос ще продължат, като решение се очаква да бъде взето в разумен срок. Отново се отбелязва, че България и Румъния ще получават значителна финансова подкрепа и помощ от европейската агенция "Фронтекс" за защита на външните граници. Нашата страна вече очаква да получи пълен достъп до Шенгенската и останалите информационни системи в пространството за свободно движение. В момента този достъп е ограничен само до случаите на издирвани лица.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Как не?
преди 3 месеца
Горди сме", че отново се изгаврихте с нас, както с украинските ГМО храни, с вдигане на ветото за Македония, подкрепено от ЕС срещу България, и сега, когато получихме " невероятна оферта", която никой не е получавал - Шенген( без сухопътен- най- важния) срещу бежанците на цяла Европа. Евроатлантиците са в екстаз- увредили интересите на Путин, като напълниха България с бежанци, което означава, че скоро няма да има България и получиха поредната плесница от съюзниците, че сме второ качество хора. Сигнализирай за неуместен коментар