Уплашени от пиратки, животните могат да се наранят, има успокояващи каишки

Имахме куче със счупени крака след скок от високо, сподели ветеринарен лекар

30.12.2023 | 14:39 Редактор: Елеонора Танева

Докато ние празнуваме настъпването на новата година с бомбички и фойерверки, животните се ужасяват от силните шумове. Така те прекарват първите минути на новата година в страх, което освен емоционални травми, може да доведе и до сериозни наранявания при четириногите. 

"Всички животни имат свойството да чуват много по-добре спрямо хората. При самия гърмеж могат да се уплашат и дезориентирани да тръгнат в различни посоки и да пренебрегнат други опасности. Могат да пресичат на неподходящи места, да скочат от високо. Аз имам личен пример за куче, което намерихме в новогодишната нощ, то беше скочило от високо и беше счупило двата си крака", сподели ветеринарният лекар Мария Генкова.

 

Новогодишната заря предизвиква страх и у Арти - домашния любимец на нашия колега Аксения Мирчева

"Той е осиновен и изключително много се притеснява, когато започнат пиратките. Започва да лае и сигнализира, че има някаква опасност. Налага се всяка Нова година да сме заедно, защото не мога да го оставя сам", сподели Аксения. 

За да се избегнат подобни злополуки, собствениците измислят свои начини как да успокоят домашните си любимци.

"Давам му различни видове лакомства, прегръщам го, гледам все да съм около него", Аксения.

Освен утешителна прегръдка, експертите предлагат и други решения 

"Хубаво е стопаните да ги гушнат преди 12 часа, могат да ги затворят в стая, далеч от прозорците. От медицинска гледна точка има лекарства, които са с успокоително действие. Има и каишки, които са с феромони и също са успокояващи, но те трябва да се сложат няколко дни по-рано", каза ветеринарният лекар.

Вижте повече в репортажа.