Как журналисти от руска медия, забранена в ЕС, са влезли в България?

Някой в МВнР е помогнал, смята Илиян Василев

28.12.2023 | 18:45 Редактор: Толя Стоянова

Репортаж на руската телевизия "Росия 1" доведе до скандал. Медията публикува кадри от центъра на София по повод премахването на Паметника на Съветската армия. От външното министерство съобщиха, че руските журналисти влезли у нас с акредитация от друга страна в Европейския съюз. По случая се очаква доклад на ДАНС.

В интервю за телевизия "Росия 1", снимано в центъра на София с фон Паметника на Съветската армия, журналистът Петър Волгин изразява своята позиция на руски език. Участието му беше разпространено в социалните мрежи.

"Обикновените хора не виждат враг в Русия, а мнозинството от управляващите елити мислят и говорят, че Русия е виновна за всичко. И това за пореден път показва какъв голям разлом има между обикновените хора и тези, които управляват страната", каза Волгин.

Интервюто предизвика реакцията на премиера Николай Денков, който видя проблем.

"Един журналист в българска публична медия да се изявява като представител на обикновените хора пред чужда медия. Това не е приемливо", заяви Денков.

Основният въпрос е как журналисти от медия, забранена в Европейския съюз, са влезли в България. Бившият посланик на България в Русия Илиян Василев се осъмни.

"За сведение на минувачите, за да действа в София, екипът на "Росия 1" е получил визи и то не туристически и би трябвало да е обявил целта на визитата си. Значи някой в МВнР му е помогнал", коментира Василев."

Отговорът дойде от външния ни министър Мария Габриел.

"Изчакваме пълен доклад. По предварителна информация знаем, че визата е дадена от друга държава членка", посочи Габриел.

Рано сутринта Делян Пеевски подаде сигнал до МВР и ДАНС с искане за щателно разследване на случая.

"Приемам като провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности и санкциите срещу Русия, възможността екип на медия, забранена за излъчване на територията на ЕС, рупор на руската военна машина, да излъчва от центъра на София", заяви Пеевски.

В материала участва и бившият вътрешен министър Румен Петков, който също говори на руски език. Изненадващо руската телевизия е използвала и част от гостуването на историка Тодор Чобанов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Освен в София руските журналисти са снимали и в плевенското село Телиш - отново по темата за премахването на фигурите на Паметника на Съветската армия.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
SKRAT68@ABV.BG
преди 3 месеца
ама кък бе аборигени ше улазат в нашето високопоставено полужение, немислимо, пу-добре хгейчета на ни налазят, демографията да оправим. Сигнализирай за неуместен коментар