Над 3500 души потърсили помощ в "Пирогов" по празниците, всеки трети пациент - дете

От 1 януари до 27 декември през болницата са преминали близо четвърт милион души

28.12.2023 | 16:31 Редактор: Толя Стоянова
Над 3500 души потърсили помощ в

Ръководството на университетската спешна болница "Пирогов" изказа благодарност към всички екипи, които работиха неуморно по време на празнични почивни дни. Тази година дежурствата са били изключително натоварени, съобщават екипите. Над 3500 потърсиха помощ в Спешното отделение на "Пирогов" през периода, като 1/3 от тях са деца от 0 до 18 години. Сред най-натоварените звена са били спешните кабинети и клиники по травматология, по кардиология и вътрешни болести с множество случаи на тежки инфаркти, тежки белодробни емболии, сърдечна недостатъчност; клиниката по нервни болести със случаи на тежки пациенти, при които са се наложили емболизации, реанимациите, отделенията по педиатрия, по детска коремна хирургия.

"За периода на празничните дни Отделението по педиатрия е сериозно натоварено. Имаме над 700 деца преминали през преглед, като са ни търсили не само от София, но и от цялата страна. Най-чести са случаите на бронхити, бронхиолити и пневмонии. Това е два пъти повече от обичайните работни дни", съобщи началникът на пироговската педиатрия доц. Ирен Цочева.

На над 500 от потърсилите медицинска помощ, им се наложи да посрещнат празниците в болницата. При част от тях медиците прилагат консервативно, а при друга част и оперативно лечение.

"През 2023 година има ръст на пациентите, които са се доверили на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", отбеляза изпълнителният директор д-р Валентин Димитров.

От 1 януари до 27 декември през болницата са преминали близо четвърт милион, от които 53 000 пациенти са останали за лечение. Това е с 10 000 повече лекувани пациенти, спрямо същия период за предходната година. През 2023 г. най-много пациенти са се обръщали за съвременна медицинска помощ към травматологиите, хирургия, неврохирургия, УНГ, педиатрия, детска травматология, кардиология и вътрешни болести, неврология, урология, реанимация.

Изминалата година беше не само натоварена и тежка, но и специална за болницата. Тя премина към нов ритъм на работа. В редица клиники беше закупена нова и модерна апаратура. Започна се и се завърши изцяло ремонтът на Клиниката по урология, към която е отделението по детска урология. Приключи обновяването на реанимационните корпуси, ОАИЛ беше оборудвана с най-модерна апаратура.

В Клиниките по изгаряне и по детската травматология бяха спасени и излекувани едни от най-тежките пациенти от България и чужбина. В Детската хирургия беше извършена уникална операция. В Клиниката по детска хирургия беше доставен изключително модерен апарат благодарение на "Българската Коледа". Клиниката по неврохирургия завършва една трудна, но успешна година. Нови успехи бяха  постигнати в роботизираната и минимално инвазивна гръбначна хирургия, след повече от 20 г. излезе от печат учебник по неврохирургия в 3 тома, включващ 58 автора, представили познанието си в 195 глави, покриващи всички области от неврохирургията. Отговорен редактор е завеждащият клиниката проф. Николай Габровски. Започна и интензивната подготовката на предстоящия Европейски конгрес по неврохирургия. За първи път в историята на българската неврохирургия имаме честта да сме домакини на най-големия и престижен неврохирургичен форум. Това мащабно събитие е голямо признание за българската неврохирургия.

УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ще завърши календарната година с печалба. Увеличението на тази печалба за м. ноември спрямо м. октомври 2023 г. е с почти четвърт милион лева.

Снимка: БГНЕС