Министърът на отбраната ще участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала

Възпоменателните церемонии ще се проведат на 27 и 28 декември

26.12.2023 | 11:50 Редактор: Деси Николова
Министърът на отбраната ще участва във възпоменателна церемония по повод 20 години от атентата в Кербала

С възпоменателни събития и военни ритуали политическото и военното ръководство, командването на Сухопътните войски и на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) и военнослужещи ще почетат паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения по време на операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак в периода 2003 – 2008 г. Възпоменателните церемонии ще се проведат на 27 и 28 декември 2023 г. по повод 20 години от атентата в Кербала, Ирак.

На 27 декември в Карлово министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват във военен ритуал – панихида пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм. Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада ще отдадат почести и ще поднесат венци цветя. Церемонията ще започне от 11.00 ч.

Същия ден в Русе от 11.00 ч ще се проведе възпоменателна церемония и панихида пред гроба на офицерски кандидат Антон Петров. Ще присъстват близки и роднини, бойни другари, представители на командването на СКСО, военнослужещи и военният оркестър на формированието, представители на местната власт и др.

На 28 декември в Плевен личният състав на 5-то бригадно командване ще почете паметта на военнослужещите от 5-та Шипченска механизирана бригада, загинали в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Пред паметната плоча в района на военното формирование,ще бъдат поднесени венци и цветя и отслужена панихида в памет на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров.

Същия ден от 11.00 ч в Крумовград военнослужещи и военният оркестър на СКСО ще участват във възпоменателната церемония в памет на старши лейтенант Николай Саръев.

Тази година отбелязваме 20-ата годишнина от терористичния атентат в база „Индия“ в Кербала, Ирак, при който загинаха майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров (27 декември 2003 г). Българската армия губи общо 13 военнослужещи по време на участието на България в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от август 2003 г. до декември 2008 г. В Пантеона на бойната слава, редом със загиналите на 27 декември 2003 г., ще останат офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, офицерски кандидат Владимир Неделев Пашов, офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, офицерски кандидат Преслав Йорданов Стоянов, офицерски кандидат Валентин Николаев Донев, офицерски кандидат Марин Милев Милев, офицерски кандидат Цветан Стоянов Камов, офицерски кандидат Паун Стоянов Георгиев.

Снимка: Пресслужба на Министерство на отбраната