Обредният хляб в Карловско се приготвя в специални, 200-годишни съдове

По-възрастните в семействата предават обичая на децата и внуците си

25.12.2023 | 13:50 Редактор: Толя Стоянова

Коледуването е различно в различните краища на България. На всяко отделно място хората са втъкали свои традиции във вековния обичай. В Карловско важен елемент е обредният хляб, наречен "Боговица". Той се приготвя в специални съдове, които са на повече от 200 години. За жителите на Дъбене традицията на Коледуване е много важна. Затова по-възрастните в семействата предават обичая на децата и внуците си. Пресъздадоха традицията в Бухаловия хан, който е част от старинния комплекс в Карлово.

"Усещането е космическо. Това е нещо върховно. Ние благославяме не само тези, които са от нашата религия, а всички хора по света", сподели коледарът Митьо Петров. 

В Дъбене хлябът за Бъдни вечер се нарича "Боговица". Винаги се замесва с квас, брашно и паричка. Коледарите се събират в дома на най-възрастния и пеят автентични песни. 

"Пее се за животни, за моми, за ергени, за здраве, за къщи, абсолютно всичко, каквото е от живота, и като отидем в дадена къща, ако имат мома - пеем за мома, ако имат ерген - за ерген", каза създателят на мъжката фолклорна група в Дъбене Митьо Цолев.

Песните, които изпълняват коледарите, са им предадени от техните предци. Обикалят се всички къщи до полунощ, когато настъпва Рождество.

Вижте повече в репортажа.