България вече разполага с линейки с висока проходимост

"Това е пример защо е полезно за хората да бъдат членове на ЕС", заяви премиерът Денков

22.12.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

България вече разполага с 5 линейки с повишена проходимост за нуждите на системата за Спешна медицинска помощ. Премиерът Николай Денков връчи ключовете от линейките на парамедиците и заяви, че това е един пример защо е полезно за хората да бъдат членове на Европейския съюз.

Денков връчи и ключовете от линейките на парамедиците от спешните отделения в Банско, Смолян, Велинград, Самоков и Върбица, където ще се използва новата техника. Новите придобивки са част от проекта за модернизация на спешната помощ у нас, който включва и новите медицински хеликоптери. А до края на март трябва да пристигнат още 37 линейки.

"Тези линейки са високопроходими и ще бъдат използвани по местата, в които хората най-трудно получават директен и бърз достъп до медицинска помощ. Това са стандарти, които отдавна са въведени в страните от ЕС, а в България, ако не бяха включени в съответните програми, не се знае колко щяхме да чакаме за тях", заяви премиерът Денков.

"Това ще ни даде възможност да завършим интегралната схема на Спешната медицинска помощ у нас. Нови спешни отделения, реновирани центрове, ново оборудване и въздушната медицинска помощ", уточни заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

Снимка: Пресцентър на Министерския съвет