Влагат над 188 млн. лв. в мерки за енергийна ефективност, ремонтират знакови обекти

Одобрени са 112 предложения за сгради на културата и изкуството

21.12.2023 | 17:40 Редактор: Вяра Димова
Влагат над 188 млн. лв. в мерки за енергийна ефективност, ремонтират знакови обекти

Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна. Средствата ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция "Подкрепа за обновяване на сградния фонд" от Националния план за възстановяване и устойчивост. След извършена проверка и оценка на проектните предложения, МРРБ публикува одобрените и отхвърлените обекти за изпълнение на инвестиции по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт".

Одобрени са 112 предложения за сгради на културата и изкуство и 41 проекта за сгради за спорт. Сред знаковите обекти, които ще бъдат реновирани със средства по програмата, са сградата на Софийската опера и балет, Държавен Сатиричен театър "Алеко Константинов", Драматично-куклен театър "Иван Радоев", Народна библиотека "Иван Вазов" – Пловдив, Драматичен театър – Ловеч, както и Централната армейска библиотека на Българската армия в София.

Предвиждат се и ремонтни дейности в редица културни институции, сред които регионални музеи и библиотеки, театри, културни центрове и художествени галерии. Със средствата ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в повече от 60 народни читалища в страната.

В сектор "Спорт" най-много одобрени проекти има за ремонт на спортни зали. Няколко са проектите за ремонт на закрити плувни басейни.

Мярката цели след ремонтите сградите да постигнат клас на енергопотребление минимум клас "В" и да спестяват минимум 30% от първична енергия. Сред допустимите дейности по проектите са текущ ремонт за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, осигуряване на достъпна среда и изграждане на хибридна фотоволтаична система за производство на електроенергия за собствени нужди и др.

Снимка: БГНЕС