Премиерът Денков: На България ѝ трябва енергийна стратегия

Тя може да се допълни и с една индустриална стратегия, посочи министър-председателят

04.10.2023 | 11:11 Редактор: Тодор Петров

Имаме пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца. Това заяви премиерът Николай Денков след провелата се в Министерския съвет среща между него и представители на работодателски организации.

Основната критика на работодателските организации към правителството е, че комуникацията по темите е можела да бъде много по-добра. Постави се и въпросът за липсата на работна ръка.

"Тази енергийна стратегия трябва да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система, което успяхме да направим през месеците юни, юли и август. Това, което колегите предложиха, и то е много полезно, е, че тази енергийна стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, тъй като най-големият потребител на електроенергия са големите индустриални предприятия", каза още акад. Денков. 

Министър-председателят се срещна с представители на организациите Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

"Важно е да кажем ясно на тези хора, че няма да позволи да изпадне от социалния влак, напротив", настоя Добри Митрев от БСК.

"Прогнозирайки какво ще се случи с енергийните мощности в държавата, трябва да имаме предвид какво е очакването за развитието на енергоемките индустриални производства“, посочи Денков. 

Той съобщи, че другата детайлно обсъждана тема на срещата е свързана с работната ръка.

"От една страна има недостиг. От друга страна, по отношение на регионите, ние говорим за работници, които се чувстват застрашени. Част от задачата е тези хора, които в момента са притеснени за своето бъдеще, да разберат, че за тях би могло да има по-добри възможности, с по-добро заплащане и по-добра работна среда. Това означава да привлечем инвеститори", обясни премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR