София и още 10 града дишат мръсен въздух, засега разчитаме на вятъра

"В момента нивата на фините прахови частици са в нормата", написа столичният кмет Васил Терзиев

21.12.2023 | 13:30 Редактор: Искра Ангелова

Втори ден мръсен въздух в София и още над 10 града. В столицата сутринта нивата на фините прахови частици бяха три пъти над нормата. Излезлият по обяд вятър подобри показателите.

"Зимно време при инверсията мръсният въздух пада надолу и задържа мръсния въздух, който го генерират хората. Това е характерно точно за този период от годината, когато се образуват гъстите мъгли над София. Хората помагат с различни средства - нерегламентираното изгаряне на отпадъци, въглища, дърва, масла", каза Петър Киров от платформата air.bg.

Според физика Валентин Симеонов по-общо решение е да се намали броят на автомобилите и да се увеличи използването на градския транспорт.

"Основната причина е автомобилният транспорт навсякъде. Проблемът не е само замърсяването от отопление, а също и централното отопление, което допринася, не само за фини частици, което не е правилно и е подвеждащо, защото частиците са продукти на горене", коментира той.

А във Facebook профила си кметът на София Васил Терзиев успокои, че качеството на въздуха в столицата се подобрява: "Днес качеството на въздуха над София не е толкова лошo, колкото беше вчера. В момента нивата на фините прахови частици (ФПЧ) са в нормата почти навсякъде. По-добрите метеорологични условия, вдигането на мъглите, вятърът допринасят са навлизането на чист въздух над града".

Очаква се в следващите дни атмосферата да се раздвижи с повече вятър, а нивата на замърсяване да се понижат още.

"В София западният вятър ще почисти атмосферата над нашата столица. Евентуално повече замърсяване може да има на 26-и, когато ветровете ще отслабнат", каза синоптикът Петър Янков.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.

Снимка: БГНЕС