България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е гробище за стари коли: 5000 столичани тероризират 2 млн., топлейки се с изгорели боклуци

Има краткосрочни и дългосрочни мерки за по-чист въздух, коментират Петър Киров и д-р Валентин Симеонов

21.12.2023 | 08:51 Редактор: Елеонора Танева

Сериозно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в София отчете гражданската платформа air.bg. 

"Този мръсен въздух не е от вчера. Това са проблеми, свързани с характеристиката и местоположението на столицата - котловина, купа, където зимно време при инверсията студеният въздух пада надолу и задържа мръсния въздух. Хората помагат с различни средства - нерегламентираното изгаряне на отпадъци, въглища, дърва, масла", заяви Петър Киров от платформата air.bg в студиото на "България сутрин".

Като най-голям проблем той посочи битовото замърсяване, а резултатите от общинските мерки не са достатъчно видими. 

Над 300 станции в столицата измерват чистотата на въздуха. Има кампания за подмяна на най-старите, за да дават още по-прецизни резултати.

"При виолетово и червено е добре да не излизат малките деца на разходка, за да не дишат мръсен въздух. Нужно е ограничаване на трафика. Малкият ринг е микроринг, той вместо да реши въпроса, генерира по-голям проблем - той трябва да бъде разширен и да обхваща магистралните пътища около центъра, те са факторът, който предизвиква замърсяването на центъра", заяви Киров.

Събеседникът призова общинските съветници да дадат личен пример като слязат от автомобилите, когато отиват на работа.

"Трябва да се насочи вниманието към електоралната маса - убеждаване на хората, че използването на тези горива е вредно за тях, децата им и за хората във и извън района им. Не може 5 000 души да тероризират останалите два милиона по един или друг начин", добави Петър Киров.

Физикът д-р Валентин Симеонов заяви пред Bulgaria ON AIR, че централното отопление също играе роля в замърсяването с фини частици, както и авиацията.

"Пренебрегват се газовите замърсявания като азотни окиси, озон, серен диоксид. Трябва да спрем да се опитваме да угодим на ЕС и да опитаме да изчистим въздуха за себе си. Има дългосрочни и краткосрочни мерки - да се избегне остро замърсяване, както беше последните дни, което се дължи на метеорологичните условия. Да се следят метеорологичните параметри и преди да започне замърсяването да се вземат мерки - спирането на камиони, замърсяващи автомобили, горенето на битови отпадъци. По-общо решение и по-дългосрочно е да се намали броят на автомобилите, да се увеличи използването на градски транспорт. Да има диференциални такси за по-замърсяващите, тези на течен газ и електрическите замърсяват най-малко", каза д-р Симеонов.

Той призова за ограничаване на вноса на стари коли и да се стимулират хората да карат по-екологични автомобили. 

"България стана гробница на стари коли без катализатори или стари, които не са ефективни. Трябва да има програма за подпомагане на електрически или хибридни автомобили, които са по-малко замърсяващи", добави физикът.

Гостът обърна внимание на увеличаването на растителността в града като фактор не само за пречистване на въздуха, но и в борбата с горещините. 

Гледайте целия разговор във видеото.