Радев: Агресивната и некомпетентна политика е опасна за бъдещето на България

Много често политиката измества професионалната експертиза, заяви президентът

20.12.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров
Радев: Агресивната и некомпетентна политика е опасна за бъдещето на България

Стратегически важните за България решения трябва да се вземат след изчерпателен анализ и задълбочен дебат, защото агресивната некомпетентна политика, която задрасква всякаква експертиза, е опасна за бъдещето на държавата. 

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на Икономическия и социален съвет на България, която се проведе на "Дондуков" 2. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Държавният глава посочи, че много често политиката измества професионалната експертиза, като сред примерите в това отношение са стратегическите решения на парламента, свързани с бъдещето на ядрената енергетиката у нас и закупуването на нови реактори за АЕЦ "Козлодуй". 

Решението бе взето от народните представители без експертна обосновка, без съпоставка между различни алтернативни варианти и без яснота каква ще бъде крайната цена, която страната ни ще трябва да заплати за ядрените реактори, съобщават от президентството.

Решаването на демографския проблем не е свързано само с показатели като раждаемост и смъртност, но минава през създаване на подходящи условия за това младите хора да останат в България. Емиграцията на млади образовани българи е в основата на тревожните демографски показатели у нас, е мнението на държавния глава. 

По думите му в тази насока са необходими усилия за преодоляване на социалните неравенства у нас, както и за развитието на професионалното образование, което да допринесе за справяне с липсата на подготвени кадри в индустрията. Обща бе позицията, че идеите за внос на работници от други страни за нуждите на българския бизнес няма да решат дългосрочно и устойчиво проблемите, свързани с ниските демографски показатели.