Игнажден е - важно е кой ще влезе първи в къщата ни, за да бъде добра годината

Обредността на празника дава представа за начало

20.12.2023 | 07:00 Редактор: Тодор Петров
Игнажден е - важно е кой ще влезе първи в къщата ни, за да бъде добра годината

Игнажден е! Църквата почита Свети Игнатий Богоносец. В първия ден от седмицата на Рождество, според християнските вярвания, започват и родилните мъки на Божията майка. 

Според народните вярвания е много важно днес кой първи ще ти влезе в къщата. Ако той е добър човек, годината ще е добра и спорна.

Празникът е свързан с предхристиянски мит за раждането на новото Слънце, на Младия Бог, календарно свързан с деня на зимното слънцестоене (22 декември). Обредността на празника дава представа за начало. В някои райони на България Игнажден се смята за начало на мръсните дни и на прехода между старата и новата година.

Вечерта срещу Игнажден в Източна България е първата кадена вечеря (Бъдни вечер, Варвара, Игнажден, Йордановден). Приготвят се постни храни, сурово жито или просо, цели орехи, лук, туршия. Опича се кравай или питка от прясно тесто без украса, върху нея или върху житото се забожда свещ. Трапезата се прекадява с тамян, а на вечерята се правят наричания за плодородие. Вярва се в предпазващата сила на пепелта от каденето, недогорялата свещ, житото и орехите и те се запазват и употребяват по-късно за ритуали. 

В Западна България се правят специални обредни хлябове, приготвят се колачета за децата. В Софийско първият игнажденски колак се пази за Бъдни вечер. В Югозападна България срещу Игнажден в огнището се запалва коладник – специално отрязано крушово или дъбово дърво, което трябва да гори до Йордановден. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR