Радев: Нидерландия ще ни подкрепи за Шенген, остава да убедим Австрия

Държавният глава настоя за активни действия от страна на българското правителство

14.12.2023 | 14:24 Редактор: Вяра Димова

България е изпълнила всички условия за присъединяване към Шенген още през 2011 година, но трудно може да промени факта, че някои държави от ЕС използват темата, за да решават свои вътрешнополитически проблеми, каза президентът Румен Радев.

Докато представляваше България на съветите на ЕС, той е получил уверения от Нидерландия, че ще подкрепи България при отпадане на Европейския механизъм за сътрудничество и проверка, което вече се случи през септември.

"Очаквам в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за членство в Шенген без ограничения. За Нидерландия съм сигурен, за Австрия въпросът е за убеждаване на австрийската общественост, че това е изключително необходима стъпка", уточни държавният глава.

Радев напомни и за българската инициатива по време на служебния кабинет за създаване на център у нас за споделяне на разузнавателна информация с участието на всички държави от ЕС, на базата на който да се провеждат съвместни акции за разбиване на нелегалните центрове за трафик на мигранти в Европа.

"Само така ние можем да се справим с нелегалния трафик на мигранти. И аз апелирам към българското правителство това, което започнахме на идейна основа, това, което се създаде тук по време на служебното правителство, да се довърши докрай", призова той.

Президентът очаква от правителството активни действия в тази посока.

"Беше поет ангажимент и от Нидерландия, и от Австрия октомври месец тази година ние да влезем в Шенген и по въздух, и по море, и най-важното - по суша. Очаквам правителството да извърви тези последни необходими стъпки, така че да се поздравим с успех", подчерта Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)