Президентът на Румъния: В пакет сме с България за Шенген и това усложнява преговорите

Не искам някой да мисли, че сме на крачка от благоприятен резултат за Румъния, каза Клаус Йоханис

13.12.2023 | 21:30 Редактор: Елеонора Танева
Президентът на Румъния: В пакет сме с България за Шенген и това усложнява преговорите

В момента сме в пакет с България за Шенген и това усложнява преговорите. Това коментира румънският президент Клаус Йоханис в рамките на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която се провежда в Брюксел.

“Шенгенското досие е европейско досие, което не вървеше както трябва. При нас миналата година в началото на зимата Австрия отказа да гласува за влизането на Румъния в Шенген. Оттогава всички преговарят на абсолютно всички нива. Сега има известна гъвкавост в австрийската позиция, но искам да бъда много честен, има още дълъг път и са необходими много преговори и много дискусии. Не искам някой да мисли, че сме на крачка от благоприятен резултат за Румъния“, каза Клаус Йоханис, цитиран от Диджи24.

По думите му властите в Букурещ имат уверения за подкрепа от всички държави членки на ЕС с изключение на Австрия.

“Нямаме сигнали от други държави, че биха се противопоставили на влизането на Румъния в Шенген. От друга страна, знае се, че в момента ни третират, такава е процедурата, заедно с България и това усложнява преговорите, защото те ще се водят три- и четиристранно, в много малко ситуации ще се проведат двустранно, както се казва директно, и това е още един труден момент”, подчерта държавният глава на Румъния, цитиран от БТ. 

Темата коментира и министърът на вътрешните работи на Румъния Каталин Предою. 

"България и Румъния са покрили всички критерии за пълноправно членство в Шенген и резултатите от последната мисия в България, осъществена от експерти от страни членки, включително Австрия и Нидерландия, доказват това отново", каза още Предою, цитиран от Диджи24.

Той уточни, че настоящите преговори не са само за така наречения "Въздушен Шенген".

"Ние обсъждаме всички граници. Дискусиите са градивни, дори и да са трудни. Всички искаме решение по този случай през декември. Обсъждаме всичко пакетно, не в близка перспектива, но обсъждаме всичко. Не мога да прогнозирам какъвто и да е резултат на този етап, защото тези дискусии продължават", каза Предою.

Снимка: БГНЕС