Денков: На 6 март догодина подавам оставка, правителството работи във враждебна среда

Премиерът разкри причините за аварията в ПАВЕЦ "Чаира" в края на март 2022 г.

12.12.2023 | 14:03 Редактор: Вяра Димова

Вече е официално потвърдено - на 6 март догодина Николай Денков подава оставка, заради договорената ротация с Мария Габриел. Това съобщи самият премиер в шестото издание на "Властта говори открито".

"България няма да приеме допълнителни условия за влизането в Шенген", коментира Денков, но страната ни остава готова за преговори. 

"Трябва да бъдем прагматични, ако се тръгне по линия на съдебни процеси Европейски съд и т.н., това ще отнеме години, докато вървят тези процеси ние ще бъдем блокирани, затова е важно да търсим прагматичния подход, за мен това са преговори. Ако няма разбиране на българската позиция, това ще се отрази на Австрия", посочи премиерът.

Премиерът отчете 50% ръст в инвестициите с над 6 млрд. лева и уточни, че че фирми са готови да инвестират и в района на Стара Загора, където предстои затваряне на въглищните централи. 

"Имаме подадени заявки с желание за инвестиции за над 11 млрд. лева само в района на Стара Загора и говорим за над 10 хиляди работни места. Проблемът на България не е, че има безработица, а това, че не удовлетворяваме това желание на инвеститорите, да разгърнат дейността си", категоричен е Денков.

Премиерът разкри и причините за аварията в ПАВЕЦ "Чаира", позовавайки се на данни от независим шведско-германски анализ.  

"Имаме неправилно експлоатиране през последните 10 години и това е ускорило стареенето. Имаме ясен план как може да се ремонтират всички хидрогенератори през следващата година и един от тях през 2025. Хубавата новина, е че вместо да струва над 500 млн. лева, в момента цената е 80-100 млн. лева. Това е вкарано в бюджета на държавата и предстои да започне скоро", обяви министър-председателят.

Денков коментира и политическото напрежение: "Правителството работи в изключително враждебна среда, защото не само опозицията, но и част от партиите, подкрепящи правителството, могат да си пишат актив за сметка на правителството буквално."

И обяви, кога ще си подаде оставката. 

"На 6 март, тогава изтичат 9-те месеца, така че на 6 март със сигурност", обяви още Денков.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
Коти
преди 4 месеца
А средата какво да каже за вас управляващите, освен че сте врагове на народа. Така че Оставка и да ви няма! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 4 месеца
Няма нужда да подаваш оставка. Ролята на секретарка на реалния премиер- Пеевски, много ти приляга! Сигнализирай за неуместен коментар