ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи скоро, има големи щети по оборудването

Цялостният ремонт ще струва около 200 милиона лева

28.04.2023 | 19:25 Редактор: Вяра Димова

Стратегическият за страната ни енергиен обект ПАВЕЦ "Чаира" няма да заработи скоро. Това стана ясно при инспекцията на министъра на енергетиката Росен Христов. Той поясни, че щетите по оборудването са значителни и ремонтът изисква много време. На този етап не е ясно откъде точно ще бъдат осигурени необходимите средства. Тъй като е стратегически обект за националната сигурност, от пускането и в експлоатация през 1995 година до днес в централната не са допускани журналисти.

От възникване на аварията в ПАВЕЦ "Чаира" през 2022 година до момента са направени 3 независими анализа от различни институции и държави, като в момента се осъществява четвърти. Всички те целят да установят причината за инцидента в хидроагрегат №4.

"Анализите имат различни нюанси, но водят в насока, че се касае в значителна умора на метала, от който са изградени спиралните камери на хидроагрегатите", обясни изпълнителният директор НЕК Мартин Георгиев.

Данни за саботаж няма, подчерта Георгиев. По думите на служебния министър на енергетиката стратегическото за държавата ни съоръжение няма да заработи скоро.

"Вървим към концепцията да се направи междинен ремонт на два от агрегатите", посочи Росен Христов.

Целта на министерството е да стартира частичен ремонт на два от агрегатите, докато паралелно с това тече цялостен на останалите два. Реалните дейности по ремонта се очаква да стартират в началото на следващата година.

"Междинният ремонт се очаква да струва между 8 и 10 милиона лева на агрегат, като при сегашната конюнктура на пазара би се изплатило в порядъка на половин година", каза министър Христов.

Цялостният ремонт се очаква да струва около 200 милиона лева. С обществена поръчка предстои да бъде избрана фирмата, която ще извърши
ремонтите. На този етап обаче не е ясно откъде ще бъде осигурено финансирането. Ще бъде ползвано такова от НЕК и външно финансиране, като възможност е Планът за възстановяване и устойчивост.

"В момента се опитваме да го предоговорим, така че средствата, които са за съхранение на енергия, да бъдат технологонеутрални", коментира още служебният министър на енергетиката.

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
LOTOS 7985
преди 1 година
ПАВЕЦ кога е построена?! По време на "лошият" социализъм ли?! Къде е такъв обект стратегически, обект със значение за сигурността на държавата, построен от ДЕМОКРАТИТЕ през последните 30 години, от много кадърни политици?! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Тодор. Георгиев.
преди 1 година
Има. Няколко. Защити. Или. Бяхме. На. Телефона. И. Чисти ме. Ориз. Сигнализирай за неуместен коментар