Трима президенти натиснаха копчето на газовата връзка между България и Сърбия

С общи усилия допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки не само за България, заяви Радев

10.12.2023 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев излезе с нова доза критики към правителството. Той коментира готвените промени в Конституцията, след като участва в откриването на газовата връзка между България и Сърбия. Заедно със сръбския си колега Александър Вучич и президента на Азейбарджан Илхам Алиев в Ниш, отбелязаха началото на експлоатацията на газовата връзка. Днес по тръбата потичат първите количества синьо гориво.

Президентът Румен Радев определи събитието като изключително важно за България и допълни, че с активната ни политика се променя енергийната карта на Европа.

"Това не е просто интерконектор. Това е много повече - символ на нашите нараснали технически възможности, и израз на общата воля с общи усилия да допринасяме за по-сигурни и диверсифицирани доставки както за България, така и за нашите съседи, партньори и съюзници", каза Радев.

Със сръбския си колега Александър Вучич са обсъдили съвместната работа на страните за икономически успехи и интеграция на Сърбия, а също и българското малцинство в страната и свободата му да пази националната си идентичност и култура. 

Радев коментира и промените в Конституцията.

"Мен ме притеснява, че парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. Това не е нормално. И мисля, че парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи. И не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като параван за прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция", заяви държавният глава.

Президентът е категоричен, че в такъв парламент няма как да участва със свое предложение за основния закон.

От "Възраждане" смятат, че Радев повтаря аргументите на партията, но с няколко дни закъснение. 

"Напомняме на президента, че предстои и решение на Конституционния съд за провеждането на референдум за запазване на българския лев, след което се надяваме той да го насрочи максимално бързо и без да увърта!", призоваха от партията на Костадин Костадинов.

Дойде реакция и от председателя на парламентарната група на ДПС - Делян Пеевски.

"С интерес наблюдавам нервното поведение на президента Радев, който за втори път в продължение на няколко дни се опитва да обърка евроатлантическата посока на България, като поставя под съмнение легитимността на Народното събрание. Добре би било Президентът отново да си прочете правомощията и да се придържа към тях", подчерта Пеевски. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: Президентството