Зов за помощ: Да помогнем на Валя Петрова да отгледа децата си

Младата майка е с фамилна белодробна фиброза, необходими са средства за лечение и трансплантация

05.12.2023 | 15:10 Редактор: Вяра Димова
Зов за помощ: Да помогнем на Валя Петрова да отгледа децата си

Дарителска кампания събира финансови средства за лечение и белодробна трансплантация на Валя Петрова. Средствата необходими за лечение и трансплантация са непосилни за семейството.

Валя е на 30 години от с. Смоляновци, общ. Монтана. Майка е на десетмесечните близнаци Константин и Георги. Живее в Монтана заедно със съпруга си, децата и свекърва си, която им помага за отглеждането на бебетата.

"Личната история на Валя и семейството ѝ е съкрушителна и тежка, както на много други хора, но тя поема всеки удар на съдбата войнски и предпочита да я запази за себе си. Валя живее в настоящето и мечтае за бъдещето, в което иска да види себе си способна да се грижи за децата си и да бъде до тях възможно най-дълго време", пише нейна близка.

"Преди два месеца Валя дойде при нас в София, с молба да ѝ съдействаме, за да намери лекар, който да установи какво е здравословното ѝ състояние. Оплакваше се от задух и сърцебиене, посиняване на устните, които се появяват при извършване на най-обикновени човешки дейности като говорене, ходене, минимални физически усилия с давност от няколко години като се засилили през последните месеци след раждането. Нейната леля е забелязала влошеното ѝ здравословно състояние и то ѝ напомнило за това на майката на Валя, която умира много млада, на 42 г., от белодробно заболяване, за което никой в семейството не знае почти нищо. Свързахме се с пулмолог от ВМА. Тя прие случая на Валя присърце и направи всичко, което може да се направи на територията на България за нейното състояние", разказват близките на Валя.

Към момента Валя е диагностицирана с фамилна белодробна фиброза/Идиопатична белодробна фиброза. Очаква се резултат от генетични изследвания, които да дадат яснота за поставяне на точната диагноза, но така или иначе заболяването е нелечимо.

"Намерихме начин и изпратихме Валя и съпругът ѝ при наши близки в Германия, където ще им съдействат тя да постъпи в един от най-големите центрове за лечение на белодробни заболявания, намиращ се в Хайделберг. Наехме портативен кислороден концентратор, с който Валя да може да се качи на самолет (наем – 150 лв./седмично, цена за закупуване – около 7000 лв.). Очаква се Валя да бъде приета в центъра за диагностициране и лечение, но за тази цел тя ще трябва да пътува неколкократно до Хайделберг и ще ѝ са необходими уредите за кислород, както и средства за престой и транспорт.

Скъпи хора, пътят на Валя ще е дълъг и труден, но всички около нея сме решени да помогнем с каквото можем, моля помогнете и Вие – дарете средства и споделете информацията за сметката ѝ", призовават близките ѝ.

Може да помогнете на Валя Петрова на следната дарителска сметка:

Име: Валя Красимирова Петрова

Банка: Уникредит Булбанк АД;

IBAN: BG10UNCR70001525527814

BIC: UNCRBGSF

Снимка: Facebook