По-малко от час ще отнема пътуването между Русе и Велико Търново, ГЕРБ разкритикуваха проекта

Новият аутобан е част от стратегическия план за свързване на Егейско море с България и Румъния

03.12.2023 | 18:18 Редактор: Толя Стоянова

По-малко от час - толкова ще отнема пътуването между Русе и Велико Търново. Не от утре, но най-късно след 5 години. Дотогава ще трябва да е готова новата магистрала, чиято първа копка вече е факт. Инфраструктурният проект е от особена важност, не само заради тежкият трафик в тази част на страната, но и защото новият аутобан е част от стратегическия план за свързване на Егейско море с България и Румъния.

Дължината на магистралата Русе-Велико Търново ще бъде близо 133 км. Трасето е разделено на три части, като днес символично беше даден старт на строежа на средната и най-малка част от едва 8 км в района на Бяла.

"Всички, които сме тук, всички, с които говоря, са убедени, че трябва да вложим максимално енергия за да стане максимално бързо, защото всички ще имаме полза от това. Не само Русе, цялата страна, икономиката ни, всичко, от което зависи животът ни", каза премиерът акад. Николай Денков.

За средната част от трасето на аутобана вече са издадени и разрешителни. В този район по сегашния първокласен път често стават тежки катастрофи с жертви. Надеждите са, че с новия път произшествията ще намалеят.

"Разрешение за строеж за цялата магистрала – другите два участъка, трябва да има след април следващата година. Средства в бюджета са предвидени, отделно по програма "Транспортна свързаност" разчитаме на 1,8 млрд., така че теренно, проектно и финансово е абсолютно обезпечена. В началото на следващата година ще обявим обществената поръчка за третия участък – от Бяла до Велико Търново, паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Търново до магистрала "Марица", заяви министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

На церемонията по първата копка присъстваха представители на АПИ, както и депутати. Членове на ГЕРБ използваха момента, за да разкритикуват проекта

"Ние трябва да се радваме. Когато направим тук всички действия и срежем лентата, тогава вече можем да сме спокойни, до тогава на първа копка на 8 км от 135 км магистрала е недопустимо. И нека да припомня, че в последния ден на правителството на Кирил Петков този проект беше ликвидиран, всички законови процедури бяха минати и беше спрян. Осигурено финансиране от правителството на г-н Борисов за тази магистрала не беше използвано. Какво стана от 2020 г. досега? Ще изисквам от трибуната на Народното събрание този проект да бъде приведен в изпълнение", коментира депутатът от ГЕРБ Георги Кръстев.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: БГНЕС