Регионалният министър: Магистрала "Хемус" се превърна в заложник на политическата криза

Според Андрей Цеков трябва да се обърне внимание и на транспортните качества на магистрала "Тракия"

19.09.2023 | 18:07 Редактор: Михаела Димитрова
Регионалният министър: Магистрала

Магистрала "Хемус" се превърна в заложник на политическата криза. Това каза министърът на Регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на откриването на най-престижното годишно събитие, посветено на пътната безопасност - деветата конференция, посветена на превенцията срещу войната по пътищата. Участие взимат над 300 експерти.

"В тази сграда сме събрани хора, които сме отдадени на кауза. Кауза за една добре развита инфраструктура, която да обслужва както икономическото развитие, така и да осигурява условия за безопасна пътуване за движение на стоки и товари и да подобрява живота ни", каза министърът.

Според Цеков пътната безопасност е комплексно явление и съчетава качествена инфраструктура, качествен автомобилен парк и адекватно поведение на водачите.

Първите стъпки според него са добро планиране, проектиране и териториално-устройствени процедури, което би отнело време, но "Само лошите неща стават бързо", каза той.

Като основно предизвикателство Цеков открои подобряването на транспортните качества на магистрала "Тракия". "Затова АПИ възнамерява тази година да възложи идейно проектиране и изграждане на една допълнителна лента поне в участъка София-Пловдив", допълни той.

"Магистрала "Хемус", като друга основна ос, за съжаление, вече се строи от 50 години. Тя се превърна в заложник на политическата криза. Амбицията на сегашното ръководство на МРРБ и на АПИ е да се предложи механизъм, който да позволи строителството да продължи, за да може да свържем София с Варна, което ще даде възможност за безопасно пътуване и просперитет на цяла Северна България", подчерта министърът, цитиран от "Фокус".

Снимка: БГНЕС