Денков: Силово избраха подуправителя на НЗОК, Пеевски да каже нещо смислено

Премиерът няма да отстъпи поста, докато "кабинетът върви в правилната посока"

01.12.2023 | 13:41 Редактор: Вяра Димова

Горещ петък в Народното събрание. Премиерът постави ултиматум на ГЕРБ да оттеглят вече избрания заместник-председател на Здравната каса. Последва среща между лидерите на формациите в сглобката. А след нея Бойко Борисов и съпредседателят на десницата Христо Иванов обявиха, че са намерили решение за изход от ситуацията.

Двете управляващи партии - "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ, започват да пишат регламент, по който да се избират управителите на държавните предприятия. Обявиха също, че се присъединява и Делян Пеевски.

След дни нападки от страна на Пеевски към министър-председателя, че го пазят "батковците" Кирил Петков и Асен Василев, днес Денков не пожела да отговори. 

"Ако г-н Пеевски каже нещо смислено, ще го коментирам", каза премиерът.

Той обаче видя грешни стъпки в управлението на партньорите и даде пример с избора на подуправителя на Здравната каса, който Денков не одобрява. 

"Абсолютно силово, със съдействието на "Възраждане", ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Защо е важно това? Не само заради конкретните възможности за злоупотреби в НЗОК, които трябва да предотвратим, а и заради това, че беше демонстриран един начин за вземане на решения, който може да бъде изключително опасен, дори фатален за развитието на България", коментира още министър-председателят.

Въпреки че вече Момчил Мавров е избран за подуправител на Здравната каса, Денков поиска друго: "Очаквам ГЕРБ да го оттеглят, те трябва да решат проблема".

Премиерът коментира раздора между управляващите. 

"От две седмици ГЕРБ вече бави правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, която е ключова за борбата с корупцията. Имахме и обаждане от Европейската комисия, която поиска среща и попита защо се бавят тези правила. Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме, или ние през последните две седмици сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, затова и емоциите са малко по-силни", обяви той.

А на въпрос докога ще издържи правителството, Денков отговори, че има здрави нерви и ще продължава да бъде премиер, докато кабинетът върви в правилната посока.

В пленарната зала депутатите приеха парите за здраве. В началото на тази седмица по време на бюджетна комисия бюджетът на Здравната каса беше отхвърлен, но сега управляващото мнозинство заяви, че ще направи корекции между първо и второ четете.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 1
ДПС
преди 4 месеца