Депутати почти се сбиха в НС. Денков нажежи напрежението между Пеевски и Петков

"Тук се размениха такива думи, добре че не ги чу българският народ", коментира Корнелия Нинова

30.11.2023 | 14:07 Редактор: Толя Стоянова

Висок градус на напрежение в пленарната зала и нова поредна словесна война - този път между между председателя на ДПС Делян Пеевски и съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Напрежението тръгна от острата критика вчера на Пеевски към премиера Николай Денков и се пренесе в залата заради избора на шеф на Здравната каса. Депутатите почти стигнаха и до бой.

Острата реакция на "Продължаваме промяната" дойде, след като Делян Пеевски нарече министър-председателя Николай Денков "онлайн премиер".

"Политическа партия "Продължаваме промяната" осъжда остро безпочвените критики на г-н Пеевски към премиера акад. Николай Денков, както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата", заявиха от ПП.

Последва и отговорът на Пеевски от кулоарите.

"Денков виждаме, че батковците му го пазят, тези батковци от ПП - Кирил Петков, Асен Василев. Нека достойно да заемат премиерското място тогава. Какво са го пратили това момченце да си играе в този кабинет немирно с играчките, не знае какво да прави, не знае как да управлява, оценката му дават хората - пълен провал", заяви Пеевски.

Скандалът се пренесе и в пленарната зала. Поводът беше извънредна точка за избора на подуправител на Здравната каса, предложена от ГЕРБ и ДПС, и подкрепена от "Възраждане". Единственият кандидат за поста беше на ГЕРБ - Момчил Мавров

"Без гласовете на "Възраждане" също влизаше точката в дневния ред", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

Докато дебатът течеше, от първия ред на парламента се завихри скандал. Кирил Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски си размениха остри реплики.

"Тук се размениха такива думи, добре че не ги чу българският народ", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова

В опит да успокои страстите председателят на парламента даде почивка, а Петков обясни какво е казал на Цонев.

"Просто казах, че няма никога да гласувам за някого, в когото не вярвам", заяви Петков.

След като се върнаха обратно в зала драмата продължи. В крайна сметка с гласовете на ГЕРБ и ДПС Момчил Мавров беше избран за подуправител на НЗОК.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)