В сила са нови изисквания за техническите прегледи, повишават контрола

"Прекратяваме възможностите за манипулиране на данните", обяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков

28.11.2023 | 17:41 Редактор: Вяра Димова
В сила са нови изисквания за техническите прегледи, повишават контрола

Вече са в сила нови изисквания за техническите прегледи, които значително ще повишат контрола. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на откриването на кръгла маса "Предизвикателства пред устойчивата мобилност. Отключване потенциала на България", организирана от Асоциацията на автомобилните производители.

"От следващата година техническите пунктове трябва да осигурят свързаност на уредите за измерване с информационната система на ИА "Автомобилна администрация", така че данните да постъпват автоматично по електронен път, отбеляза министър Гвоздейков. Той посочи, че така ще се ограничат възможностите за промяна на данните от измерванията.

По думите му вече производителите са задължени да предоставят на ИА техническата информация за пътните превозни средства. Досега пунктовете не разполагат с такива данни, което затруднява извършването на прегледите.

При определянето на екологичните групи също сме направили промени, заяви транспортният министър.

"Вече ще се отчитат реалните данни от измерването на съдържанието на емисиите в отработилите газове за всички автомобили. Досега, ако в свидетелството за регистрация не е отразена екологичната категория на автомобила, еко групата се определяше в зависимост от датата на първата регистрация без да се вземат предвид измерванията", обясни министър Гвоздейков.

По време на техническите прегледи ще се проверява и системата за спешни повиквания eCall, с която някои видове превозни средства трябва да бъдат задължително оборудвани, съгласно европейското законодателство.

Снимка: архив, БГНЕС