Зимна блокада у нас - хора в снежен капан, непроходими пътища, спряха клетки на мобилни оператори

На много места няма ток

26.11.2023 | 10:17 Редактор: Искра Ангелова
Зимна блокада у нас - хора в снежен капан, непроходими пътища, спряха клетки на мобилни оператори

Заради мокрия и тежък сняг в Русенско има затворени пътища, а десетки населени места са без електрозахранване. Главните пътища от Русе към Силистра, Разград и Бяла са затворени за движение. Освен снегонавявания, има и много паднали клони и дървета, което затруднява допълнително снегопочистването. По пътя Русе - Бяла в района на село Волово има много закъсали тежкотоварни автомобили. Семейство с две деца е закъсало с лекия си автомобил по същия път, тъй като е свършило горивото на колата. Оказана им е помощ.

По направлението Русе - Разград също има снегонавявания и закъсали превозни средства. "В този участък няма много паднали дървета и клони, като снегопочистването там ще се извърши по-бързо", обясни Ковачев.

Десетки населени места в областта са без електрозахранване. В най-тежко положение е община Ценово, там почти всички села са без ток. Големи проблеми с електрозахранването имат също общините Бяла, Борово и Две могили, а в град Борово няма ток от тази нощ. Екипите на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите.

Прекъсвания на електрозахранването има в много населени места в община Казанлък, а от електроразпределителното дружество работят поетапно, съобщиха от пресцентъра на местната администрация. По пътя между селата Хаджидимитрово, Шейново и Ясеново се работи по разчистване на пътя и предотвратяване на заледяването, но силният северен вятър забавя работата на екипите. Пътят между град Крън и село Хаджидимитрово е проходим при зимни условия, но усилията за почистване на снега продължават.

Движението е преустановено още между Казанлък и местността "Светицата" и Шипка. Забранява се и движението на моторни превозни средства от и към връх Бузлуджа и хотелите, и хижите в района. Закъсали автомобили има около казанлъшките села Шипка и Крън, които се изтеглят от екипи на почистващите фирми и на пожарната. Снегът е около 10 см, но вятърът образува преспи. Към момента в северната част от област Стара Загора вали мокър сняг, информира БТА.

През нощта в цялата област духа силен вятър, но към момента няма данни за сериозни поражения в южните общини от областта.

В проходите "Шипка" и "Хаинбоаз" клетките на мобилните оператори, които са с резервни генератори, започват да изключват поради дълготрайната липса на електричество, посочват още Областната дирекция на МВР.

А със своя заповед от днес кметът на Вълчи дол Калоян Цветков обявява пълно бедствено положение на територията на общината. Това пише в заповедта му, публикувана на официалния сайт на общината. Бедственото положение е в сила от 8:00 часа таза сутрин, а срокът на действието му - до овладяването на ситуацията. То е обявено поради влошената метеорологична обстановка, силния вятър, снегонавявания и обилни снеговалежи, както и поради нарушеното електроснабдяване и водоснабдяване в общината.

Затворени за движение за всички превозни средства поради снегонавявания са всички републикански пътища в област Разград,

Главният експерт в областната администрация Николай Атанасов заяви, че по пътните платна в областта има паднали дървета и клони. Заради лошите метеорологични условия без електрозахранване са част от Исперих и селата Райнино, Средоселци, Лудогорци. Без частично електроподаване е Завет и част от селата в общината. Без ток са също Лозница и Самуил. Паднали дървета са предизвикали прекъсване на електроподаването в община Цар Калоян. Ток няма и в селата в община Кубрат.

През нощта девет души са закъсали в местността Дервента край Цар Калоян. Изпратен е екип на противопожарната дирекция, който да им окаже помощ. Потърсено е съдействие на авариен екип за оказване на помощ за транспортиране на болен с линейка от Стражец към разградската болница, посочи още Атанасов.

В същото време повече от половината села в община Сливен са без ток. Екипи на електропреносното дружество отстраняват авариите, но работата им е затруднена от силния вятър и снегонавявания. Скоростта на вятъра през нощта е била между 90 и 125 км/ч, дъждът, примесен със сняг, е 30 л/кв м, снежната покривка в общината надвишава пет см, има снеговалеж навсякъде.

Снимка: БГНЕС