Жените фермери у нас са на изчезване, няма производство за изхранване на населението

"Единствено в нашата държава няма абсолютно никакви преференции", каза председателят на Института на жените фермери Пенка Христова

22.11.2023 | 07:51 Редактор: Искра Ангелова
Жените фермери у нас са на изчезване, няма производство за изхранване на населението

Жените фермери в България намаляват, въпреки изискванията на Европейския съюз. Нямаме реално производство за изхранване на населението. Животновъдите не сме предвидени в бюджета за 2024 г. Това заяви председателят на Института на жените фермери Пенка Христова.

ЕС изисква жените фермери да достигнат общо 50% от целия ЕС наравно с мъжете фермери. При нас всяка година бройката се стопява.

Христова подчерта, че за да привлечем жени, те трябва да имат привилегии, които не е задължително да са парични, а от рода на данъчни облекчения, пенсионно осигуряване, т.е. пенсиониране на 50-годишна възраст.

"Единствено в нашата държава няма абсолютно никакви преференции, няма абсолютно никакъв процент по-високо субсидиране. В момента процентното съотношение на малкото жени останали, може би 300 броя у нас, отглеждащи биволи, говеда и овце е 65-годишна възраст", добави Христова.

Тя коментира, че почти няма млади жени, които да се занимават с отглеждане на животни: "Те нямат стимул да произвеждат храна, нямат стимул да отидат в една ферма, нямат стимул да възпитават децата си по този начин, защото трудът е денонощен и изключително тежък, но и трудът се причислява към мъжкото пенсиониране."

"В биволовъдството до преди 6 месеца бяха 17 броя, тази година са отпаднали две ферми, но не знаем дали са се отписали като анкетирани към Министерство на земеделието. Едър рогат добитък отглеждат едва 98 жени в България. Малко повече са при пчелните семейства, но там се броят на пчелно семейство и е горе-долу същото положение", каза тя и добави, че жените, които се занимават с отглеждане на коне са едва 4.

"Ние нямаме реално производство за изхранване на населението", алармира Христова, цитирана от БГНЕС.

Тя коментира и какви средства трябва да бъдат заложени в Бюджет 2024 за сектор "Животновъдство".

"По принцип ние искаме 411 млн. лв. за сектор "Животновъдство", с колегите говорихме и за 460 млн. лв., но това няма как да стане. Ние дори не сме предвидени в бюджета", заяви Пенка Христова.

Снимка: Pixabay