От 94 години почитаме Деня на християнското семейство, важно е да спазваме традициите

В литургията в "Св. Неделя" съслужи и Старозагорският митрополит Киприан

21.11.2023 | 19:21 Редактор: Искра Ангелова

Днес е Денят на християнското семейство. Църквата празнува Въведение Богородично. Традицията повелява цялото семейство да отиде на църква, а след това вкъщи да се събере на празнична вечеря. Стотици миряни се стекоха в православните храмове с молитви за мир и благоденствие.

През 1929 година Св. Синод на БПЦ решава освен на християнското семейство, Въведение Богородично да бъде ден и на православната младеж. За Иван и Мария празникът е специален.

"Ние сме част от тази младеж и се надяваме с Божието благословение много по-често да бъдем в храма, но за нас най-вече ни носи една надежда", коментира той.

"Тук ме води вярата в Бога и за мен е по-скоро общение и надежда за благословение. Затова Господ ни помага - ние самите да имаме щастливи и здрави семейства и да ни укрепва в този път", допълни Мария.

Всяка година на този ден в храма е и семейство Денкови.

"Всички християни да бъдат благословени, всички български домове да спазват традициите. Да вярват в силата на Всевишния и да бъдем добри и благословени", апелира Снежана Денкова.

Празничното богослужение в катедралния храм "Св. Неделя" беше възглавено от викарния епископ на Софийска митрополия Белоградчишкия епископ Поликарп.

"Всяко едно българско семейство, всяка една православна душа да съгражда едно истинско и достойно семейство, да възпитава своите деца във вярата. На всички пожелаваме здраве и достойни дни", заяви той.

В литургията съслужи и Старозагорският митрополит Киприан. Дирижираният от него хор "Св. ап. Карп" участва в духовен празничен концерт. Той е организиран съвместно с мъжкия хор при храм "Св. Неделя", с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС