Чакана 9 г. спортна зала за 64 млн. лв. се оказа негодна за състезания

Според общината залата е напълно годна за експлоатация

19.11.2023 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Не спират скандалите около спортната зала Арена Бургас. Одит, възложен от Министерството на младежта и спорта показва, че новата зала е негодна за домакинства на състезания в повечето спортове. Към момента съоръжението може да приема безпроблемно единствено спортна гимнастика.

Арена Бургас беше открита официално през май месец, девет години след първата копка и двойно нараснала през годините цена. Обявена за най-новото бижу на Бургас, спорната зала струва на държавата 64 милиона лева. Последният вътрешен одит на Министерството на младежта  и спорта обаче сочи, че залата е некачествено построена и негодна за провеждането на спортни прояви. Твърдението предизвика реакции.

"От строителна гледна точка залата е готова, за да се проведат всякакви състезания и мероприятия и да бъде многофункционална. Въпросът е да бъде дооборудвана. Това зависи изцяло от "Академика" и министерството", обясни представителят на строителния консорциум - Николай Николов.

Екипът ни стана свидетел, че и в момента продължава да се подменя настилката в залата и се извършва поредния одит. 

След реакция от страна на община Бургас от „Академика” са заявили, че в момента се извършва шлайфане на части от пода, за да се пристъпи към по-бързо монтиране на оборудването, което в момента се съхранява в кашони. 

"Въпросът за оборудването трябва да го зададете към министъра на  спорта и принципала, дружеството „Академика” , защото ние нямаме отношение към оборудването. Всеки спорт си има настилка, която  е част от оборудването, което предполагам е доставено тук и някъде е складирано", заяви зам.-кметът по строителство в Община Бургас - Чанка Коралска.

Залата беше приета от държавна приемателна комисия, която подписа Акт 16 без забележки. Имаме разрешение за ползване, което е голямата гаранция за качеството на изпълнението на строителните дейности", заяви Николай Николов.

Според общината залата е напълно годна за експлоатация. 

"Тук са проведени три големи събития. Това са два баскетболни мача от националната лига по баскетбол и големият световен финал по кик бокс", каза още Чанка Коралска.

Залата беше открита с баскетболен мач като се използваха обаче старите кошове от зала "Бойчо Брънзов" в Бургас. Тогава се появи информация, че закупените  са негодни за провеждане на мачове от професионалния баскетбол. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 


5
0 rate up comment rate down comment 2
Възмутен
преди 5 месеца
Весела Лечева като служебен министър на пРезидента е изцяло виновна за ситуацията...Това не им попречи на двамата да си направят Реклама с нея... Сигнализирай за неуместен коментар
4
1 rate up comment rate down comment 2
Поверително
преди 5 месеца
Вчера изтече информация, че този министър, дето окраде парите от зала Бургас вече ги е свършил и сега щял да се кандидатира за шеф на БФС. Сигнализирай за неуместен коментар
3
5 rate up comment rate down comment 1
Във, въй
преди 5 месеца
Ей, не се накрадоха тези от ГЕРБ. Опитват да скрият кражбите, но не им се получава. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Въпрос
преди 5 месеца
Защо като е готова защо от няколко дни вътре кипи усилена строителна дейност и то не по монтаж на обурудване? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Бургазлия
преди 5 месеца
Залата е готова от 6-7 месеца и само 3 спортни събития. Ако този шеф на залата и шефът на Академика ми бяха подчинени отдавна да съм ги уволнил. Кой ще има нещо готово и няма да го ползва!? Сигнализирай за неуместен коментар