Две жертви на лошото време. Хора зарязват колите си в преспите, евакуират ги с тежка техника

65 снегорина почистват пътища в Източна България

19.11.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

65 снегорина почистват пътната мрежа в Източна България. Приоритети са автомагистралите и по-натоварените направления, прочистват проходите в Стара планина, които свързват Южна и Северна България.

Предупреждения за опасно време са в сила днес за Източна България, където кодът е в оранжево. Тежката метеорологична обстановка във Варна доведе до загубата на човешки живот, след като дърво падна и затисна жена.

Тонове клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Светофари и пътни знаци също са повалени от силния вятър и свободното придвижване във Варна не е възможно. Това съобщи кметът на варна Благомир Коцев тази сутрин и обяви бедствено положение .

"Искам да призова хората да останат в домовете си. Да излизат в краен случай. Има летящи ламарини и падащи предмети от терасите. Ситуацията не се подобрява към момента.

Силен снеговалеж блокира пътища в Община Аксаково, където помощ е оказана на 80 души, блокирани в автомобилите си през нощта. Около 50 души от закъсалите автомобили са настанени в Община Аксаково, предоставена им е храна. 15 души са настанени и в хоспис в с. Кичево.  

Всички екипи на полицията и пожарната в областите Шумен, Варна, Добрич, Разград и Бургас работят активно на терен, регулират движението и оказват помощ на гражданите, съобщиха от МВР.  Областният щаб в Шумен обяви частично бедствено положение на територията на общините: Хитрино , Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан. 

Обстановката в тези общини общини е усложнена след множество аварии на електропреносната мрежа, а на места няма ток.  

Пожарникарите в района оказват помощ на закъсали автомобили.  Екипът е успял да достигне и до бус, в който са пътували хора и са закъсали в снежните преспи. Всички са евакуирани и откарани с помощта на тежка техника в кметството на село Хърсово, където им е осигурен подслон и храна. Два екипа на шуменската пожарна бяха блокирани в преспите. 

Бурята "Фредерик", която от вчера преминава през България, нанесе редица щети и взе две жертви. Мъж загина снощи в София, след като колата му бе премазано от дърво, вследствие от силния вятър. Съпругата му е в "Пирогов" в стабилно състояние. Аварийното звено в София продължава да реагира на различни сигнали за паднали дървета и други щети от вятъра.

Очаква се метеорологичната обстановка да се успокои в следобедните часове. За понеделник няма издадени предупредителни кодове за опасно време

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.