Министър Богданов обяви многомилионни щети заради купено задължение от ДКК

Става въпрос за над 97 млн. лв.

17.11.2023 | 18:20 Редактор: Вяра Димова
Министър Богданов обяви многомилионни щети заради купено задължение от ДКК

"Държавната консолидационна компания (ДКК) е изгубила на първа инстанция дело за 75 млн. лева. Постановено е решение, с което искът за установяване на вземанията, от "Кемира" по сключен между ДКК и "Мaлаз" договор за цесия, е отхвърлен. Договорът за придобиването на вземания е на стойност 97,4 млн. лева. Това са нови финансови щети за държавата", обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов на брифинг.

Той определи ситуацията като пореден удар за ДКК, при който потенциално държавата е ощетена с 97 млн. лева. Той уточни, че става въпрос за цесии, които ДКК е придобила през 2018 г. в договор с дружеството "Малаз". Тези цесии са придобити от КТБ чрез дружества в орбитата на банката, включително и дружеството "Кемира", което е акумулирало тези задължения, които впоследствие ги придобива ДКК. Договорът между "Малаз" и ДКК за придобиването на вземания е на стойност 97,4 млн. лева. Срещу тази сума ДКК е изплатило на "Малаз" 24,352 млн. лева.

Богданов посочи, че след проверка се оказва, че на 8 януари 2018 г. министерството получава доклад от ДКК от страница и половина и в него се казва, че ДКК иска да започне преговори с потенциален продавач на въпросните задължения. Един ден след това ДКК взема решение да придобие задълженията и в нов доклад до министъра се иска разрешение да подпишат договора за цесията, обясни хронологията министърът. Разрешението е получено в края на деня - на 10 януари.

Министърът изтъкна като изключително притеснителен факта, че за два дни държавата решава да придобие задължение от 97 млн. лева.

"На 10 януари ДКК получава подписа на министъра. На два транша са платени средствата - през януари и в средата на февруари (25 млн. лв.). Така е придобит дълг от 97 млн. лв., който в момента е в баланса на ДКК", разясни той.

Снимка: БГНЕС