Йотова за Съвета по сигурността: Тежък прецедент и дълбока пропаст в (не)коалицията

Няма убедителни аргументи нито от противниците, нито от застъпниците за дерогацията, каза вицепрезидентът

16.11.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Йотова за Съвета по сигурността: Тежък прецедент и дълбока пропаст в (не)коалицията

Като "тежък прецедент" определи вицепрезидентът Илияна Йотова начина, по който протече днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

"Това означава, че се вкарва съмнение и недоверие в един орган, който е призван за това да се грижи за сигурността на всички български граждани. Това означава една много дълбока пропаст вътре в (не)коалицията - вече и по тема, свързани с националната сигурност на страната", заяви Йотова.

"Ако България бъде заподозряна, че като държавна политика заобикаля санкциите, това ще бъде още един аргумент в ръцете на нашите европейски партньори, особено на тези, които не са особено съгласни ние да бъдем част от Шенген, и на поредния Съвет (на ЕС) да бъдем посочени с пръст. Съжалявам, че това заседание не беше по-добре подготвено, не беше обмислено и най-важното за мен -  тревогата, която всява във всички нас, българските граждани", коментира вицепрезидентът в гр. Банкя, където гостува на 15-ия конгрес на Националния съюз на трудово-производителните кооперации.

Тя каза още, че не е чула достатъчно убедителни аргументи нито от противниците, нито от застъпниците на това дерогацията да остане до 15 март, съобщи БНР.

"Още повече, както в както в мен, така и според мен в много български граждани, се затвърждава мнението, че най-важни аргументи остават личното благоденствие и определени корупционни практики", добави Йотова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)