Петков: С носталгия по стари руски машини не можем да гарантираме сигурността на армията

Тази инвестиция има ефект на възпиране България никога да не влезе във война, каза съпредседателят на "Продължаваме промяната"

15.11.2023 | 11:46 Редактор: Елеонора Танева

Отбраната на база на стари руски машини може да предизвиква носталгия в някои у вас, но днешната им боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков по време на дебатите в НС за вота не недоверие по тема отбрана.

Той подчерта, че радарите на 16 Block 70 могат да проследяват 20 цели и цели на 300 км, а МиГ-29 може да проследява максимално само 10 цели и да засича въздушни и наземни цели на 245 км.

"Това могат да бъдат 40 секунди разлика между спасени хиляди невинни жертви или техния трагичен край. Вярвам, че българската армия заслужава най-добрите технологии за отбрана. Въздушната и сухопътна отбрана трябва да се модернизират едновременно - правим го с F-16 и "Страйкър"-ите. Тази инвестиция има ефект на възпиране и заедно със съюзниците от НАТО да направим така, че България никога да не влезе във война", добави Петков.

Пред депутатите той уточни, че тънките сметки и спестяването на средства са в ущърб на българската армия и граждани.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Верно?
преди 5 месеца
Тези " стари руски машини" са толкова непотребни, че Украйна ги издирва под дърво и камък.... Чудя се защо ни карат да ги подарим на Украйна, след като за нищо не стават? Тя си има хубави, ултрамодерни западни оръжия и въпреки това на фронта ползва съветски? Подозирам, че причините са следните: американските оръжия, доказано в хода на конфликта, се оказаха по- лоши от съветските; Украйна продаде " модерните" оръжия на " Хамас"; западните оръжия ги купуват такива като Тагаренко с наши пари.... Сигнализирай за неуместен коментар